Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 17 martie 2012

Fuia se răzgândește: Pământul trebuie să ramână în mâna românilor

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat vineri, la doar doua zile dupa ce spunea ca nu sunt sanse de blocare dupa 2013 a vanzarii terenurilor catre straini, ca pamantul trebuie sa ramana in mana romanilor si ca MADR incearca sa modifice tratatul de aderare la UE.

"Vreau sa fie foarte clar mesajul meu ca ministru. Pamantul trebuie sa ramana in mana romanilor, pentru a fi lucrat de romani si in interesul economiei nationale. Avand in vedere situatia tratatului de aderare, expertii din ministerul Agriculturii studiaza optiuni la ora actuala pentru a mentine terenul, in limita posibilului, in exloatarea fermierilor romani", a spus Fuia, citat de Mediafax.

Cu doar doua zile in urma, Fuia declara ca sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt extrem de reduse, pentru ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, care contine aceasta clauza.

La 22 februarie ministrul afirma ca vrea ca strainii sa nu poata cumpara terenuri agricole in Romania nici dupa sfarsitul anului 2013, cand expira interdictia inclusa in tratatul de aderare.

"O optiune se refera la infiintarea unei banci funciare, cu dublu scop, atat de a avea drept de preemptiune la cumpararea terenurilor, cat si de a asigura comasarea parcelelor mici, fragmentate, de teren", a spus Fuia vineri.
A doua optiune initiata de MADR se refera la renegocierea tratatului de aderare la UE.

"Dar ca sa fim foarte clari, nu plecam de la ideea ca nimic nu se poate face. Ne preocupa acest subiect si depunem toate eforturile sa gasim solutii pentru a asigura si dupa 2014 ca terenul agricol ramane in exploatarea fermierilor romani", a spus ministrul.

Cetatenii straini pot cumpara terenuri doar prin intermediul firmelor inregistrate in Romania.

1 comentarii:

Aurel RADU spunea...

"Nu ne videm ţara!" :)

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”