Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 13 iulie 2012

Casă țigănească, fără autorizații de construcție, demolată ca urmare a deciziei Curţii de Apel Timişoara

A fost nevoie de mulţi ani, plângeri şi somaţii pentru ca Primăria Timişoara să dărâme o construcţie ridicată ilegal de o familie de țigani pe strada Glad. Operaţiunea a început în 2009, dar s-a oprit, vreme de trei ani, din cauză că… materialele rezultate în urma primei etape a demolării blocau accesul și nu s-a mai putut continua, susţin autorităţile. Acum municipalitatea a fost obligată de instanță să facă ordine.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara, în frunte cu primarul Nicolae Robu, şi o echipă de muncitori s-au deplasat vineri dimineaţa pe strada Glad nr. 29 pentru a dărâma o construcţie ridicată ilegal la această adresă, proprietatea Aureliei Dempewolf, sora lui Rudolf Stancu, unul din liderii comunităţii țigănești din Banat.

Demolarea a început de fapt încă din anul 2009, dar a fost sistată din cauză că materialele rezultate în urma primei faze a acestei operaţiuni au fost depozitate în curte, iar ţiganii, proprietarii materialelor, au refuzat să elibereze accesul ca să se poată dărâma şi restul construcţiei, au motivat oficialii municipalităţii. În plus,  ţiganii s-au legat cu lanţuri la Primăria Timişoara, în 2009, după ce a început demolarea, pentru a cere să fie primiţi în audienţă de fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi s-au plâns de abuzuri la prefectură pe vremea fostului prefect Mircea Băcală.

Reprezentanţii municipalităţii afirmau atunci că  ţiganii au extins imobilul pe domeniul public fără autorizaţie de construire şi contract de concesiune, dar cu toate acestea, lucrările de demolare s-au oprit. De asemenea, un vecin a reclamat că ţiganii au intrat şi pe proprietatea sa, iar omul a fost nevoit în cele din urmă să apeleze la instanţă pentru a-şi face dreptate. Vecinul, Aurel Vălean, a obţinut câştig de cauză, primăria fiind obligată, printr-o decizie a Curţii de Apel Timişoara, să ducă la bun sfârşit demolarea, în caz contrar noul primar Nicolae Robu urmând să se aleagă cu o plângere penală.

„A început o demolare şi au rezultat materiale din demolare care după lege aparţin proprietarului imobilului, care proprietar nu şi le-a luat, nu le-a valorificat până acum. Demolarea s-a sistat pentru că nu puteam să mă ating de materialele proprietarului. Noi le-am pus acolo şi le-am spus că potrivit legii trebuie să le depoziteze în altă parte, să le valorifice. N-au făcut-o! Noi am trimis două notificări, două somaţii, proprietarul este o doamnă care se află în Germania, n-a întreprins nimic, s-au scandalizat şi vecinii, pe care i-a deranjat treaba asta, au acţionat în judecată primăria, instanţa ne-a obligat să continuăm demolarea, trebuia să ne supunem hotărârii judecătoreşti. După ziua de azi, când credem că se va elibera calea de acces către construcţia care a mai rămas de demolat, o să începem până ajungem la cota zero”, a explicat şeful Direcţiei de Patrimoniu a municipalităţii, Martin Staia.

În primă fază, vineri, s-a trecut la evacuarea molozului, a grinzilor şi a celorlalte materiale depozitate în curte de la prima tentativă de demolare de pe strada Glad, urmând ca apoi să se dărâme şi restul construcţiei. Operaţiunea a decurs paşnic, reprezentantul țiganilor, Rudolf Stancu, asigurându-l pe noul primar Nicolae Robu de toată aprecierea sa…
„Eu ştiu că dumneavoastră sunteţi primarul tuturor (…) Vechea putere a lăsat ca Ciuhandu să îşi bată joc de tot. Eu, ca reprezentant al țiganilor, mă lupt ca să îi punem în legalitate (…) Casa asta se construieşte de 9 ani, ultima chichiţă e că s-a intrat pe terenul statului”, i-a spus Stancu lui Robu, cerându-i să-i permită să depoziteze materialele scoase din curte afară, la stradă, pe spaţiul verde. Edilul i-a spus că pentru acest lucru trebuie să facă o solicitare la primărie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”