Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
duminică, 10 februarie 2008
Dovada Sindromului Golfului in Romania
MAp tine ascunse efectele socului posttraumatic * ZIUA revine si publica un studiu secret, elaborat de psihologii Statului Major General care a creat panica in Armata
Dezvaluirile facute saptamana trecuta pe tema existentei Sindromului Golfului in randul militarilor romani care au luptat in Irak si Afganistan a produs panica la nivelul conducerii Statului Major General (SMG). Faptul ca ZIUA a semnalat existenta unor cazuri psihosomatice caracteristice imbolnavirilor psihice cauzate de participarea la razboi a starnit o adevarata furtuna in Ministerul Apararii. Intr-un raspuns oficial adresat ziarului nostru, comandorul doctor psiholog Edmond Cracsner, seful Sectiei Psihologie Militara din Statul Major General, sustine ca este vorba doar despre cazuri minore. Cu toate acestea, ZIUA a intrat in posesia unui document care demonstreaza exact contrariul si anume ca soldatii romani se intorc cu probleme psihice din Irak si Afganistan.
Documentul dezvaluie si faptul ca militarii care au luptat in Irak si Afganistan au fost nemultumiti de echipamentele militare, de hrana si conditiile de cazare, dar si de unele abuzuri ale comandantilor. Ei s-au plans psihologilor si de faptul ca erau obligati sa indeplineasca prea multe misiuni periculoase, care ii solicitau peste masura. Studiul din care rezulta aceste fapte ce au fost ascunse opiniei publice este semnat de psih. dr. Edmond Cracsner, psih. Adrian Prisacaru, psih. dr. Aurelia Cana si psih. pr. Giulia Negura.
Sefii din Armata le-au interzis soldatilor intorsi din misiune care prezinta simptome psihosomatice sa discute deschis despre ele cu psihologii militari sau cu alte persoane. In ultimii ani, in toate comunicatele oficiale care faceau referire la activitatea militarilor romani din Irak si Afganistan, difuzate de Ministerul Apararii, se preciza intodeauna ca moralul soldatilor este excelent. Din datele pe care le publicam in continuare rezulta ca realitatea este cu totul alta, militarii romani confruntandu-se cu o multitudine de problme care au condus in cele din urma la aparitia a numeroase cazuri de soldati care au acuzat probleme psihice dupa participarea la asfel de misiuni.
Cititi mai departe intrgul material in ziarul ZIUA
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”