Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 22 martie 2008

Cel mai mare buncăr "nazist" a fost pus în vânzare


Cheltuielile pentru întreţinerea Complexului Valentin deveniseră "o povară" pentru Ministerul german al Apărării ...
O fabrică de submarine construită în timpul celui de-al Treilea Reich lângă Bremen a fost pusă în vânzare. Această construcţie uriaşă, cu pereţi de şapte metri grosime, este cel mai mare buncăr nazist care a rezistat după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează "The Times".
Preţul de pornire nu este încă stabilit cu precizie, însă oficialii guvernamentali spun că ar putea face reduceri pentru orice client serios. Edificiul a devenit "o povară", deoarece întreţinerea sa "înghite" anual până la 800.000 de euro din bugetul Ministerului Apărării.
"Această sumă de bani reprezintă numai investiţiile absolut necesare pentru ca buncărul să nu ajungă o ruină", spune comandantul Wolfgang zu Put­litz, care este însărcinat cu administrarea Complexului Valentin. Îngrijorat că Germania era pe cale de a pierde războiul pe mare, Hitler a ordonat construirea acestei uzine, în apropiere de Bremen, cu scopul de a fabrica în timp-record un nou tip de submarin - un model sofisticat demn de secolul XXI.
Uzina, ce a primit numele de cod Valentin, era considerată ultima şansă de către Adolf Hitler pentru a face faţă în lupta cu forţele maritime ale aliaţilor. Pentru a nu fi bombardat, complexul Valentin – care avea dimensiunile unei catedrale (426 metri lungime, 97 metri lăţime şi 25 metri înălţime) - a fost prevăzut cu pereţi groşi de beton.
La unul din capete se afla un bazin destinat ultimelor teste pentru submarine, înainte de a ajunge în râul Weser şi, de acolo, în Marea Nordului. Însă niciun submarin nu a apucat să iasă din această fabrică, care în martie 1945 era construită numai în proporţie de 80%. Media Link

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”