Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 29 iulie 2008

Che a fost un asasin odios !


















În volumul “Che Guevara sau mistificarea istoriei”, apărut la Pro Editură şi Tipografie, în traducerea Cristinei Livia Vasilescu, disidentul cubanez Jacobo Machover dă imaginea revoluţionarului pe cea a unui măcelar adorat de intelectuali.

Anul trecut, la patru decenii de la asasinarea celebrului gheriler argentinian, controversa imaginii sale nu s-a mai purtat în termeni istorici, ci într-un vocabular mai pluridisciplinar: marketing, antropologie culturală, mitologie. Valoarea persoanei istorice pare să se fi pierdut, relativ rapid, în cea a personajului legendar. Dacă majoritatea biografiilor prilejuite de comemorarea din octombrie 2007 s-au învârtit în jurul aspectelor mai romanţate ale imaginii revoluţionarului martirizat, în Franţa a fost publicat un alt fel de discurs, despre faţa ascunsă a lui Che Guevara, scris de un fost adept al revoluţiei cubaneze, exilat ulterior la Paris.

Amintirile despre El Che nu sunt aceleaşi pentru toată lumea: ca mulţi dintre disidenţii refugiaţi de pe cea mai faimoasă insulă din emisfera occidentală, nici Jacobo Machover nu face excepţie.

MATERIAL PRELUAT DIN COTIDIANUL

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”