In ziua de 11 octombrie 2008 va avea loc acţiunea internaţională de protest "Freedom not fear - Stop the surveillance mania!", impotriva reţinerii de date şi a instrumentelor de supraveghere, in mai multe oraşe din lume, intr-o manieră creativă şi paşnică, anunţă organizatorii din Germania. Acţiunea de protest impotriva camerelor de supraveghere doreşte să aducă aminte oficialităţilor din intreaga lume despre seria de drepturi şi libertăţi ale omului şi să vină in sprijinul increderii in siguranţa unei societăţi libere. Protestul va avea loc simultan in Atena, Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bucureşti, Budapesta, Buenos Aires, Copenhaga, Dublin, Haga, Helsinki, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxemburg, Madrid, Malta, Nicosia, Paris, Praga, Riga, Roma, Skopje, Sofia, Stockolm, Talin, Valeta, Viena, Vilnius, Varşovia şi Washington, urmand ca şi alte capitale ale lumii să işi confirme prezenţa. Organizaţia non-guvernamentală "The German Working Group on Data Retention" a publicat, in 25 septembrie 2008, pe site-ul său oficial, un tratat conform căruia Germania ar trebui să permită unui număr nespecificat de autorităţi americane, ca executori legislativi, agenţi secreţi şi vameşi, să aibă acces la baza de date online a Germaniei, care cuprinde amprente şi mostre de ADN, in scopul de a obţine informaţii despre fiecare cetăţean german care va călători in Statele Unite. Această mişcare este una fără precedet in Europa, se mai arată pe site-ul organizaţiei. Organizaţia "The German Working Group on Data Retention" cere guvernului german să nu accepte inregistrarea pe bază de ADN a călătorilor in Statele Unite ale Americii şi să nu facă schimb de informaţii cu U.S.A. sau cu orice alt stat care nu deţine un sistem eficient de protecţie a datelor.
Impotriva filtrarii comunicatiilor pe InternetMembrii organizaţiei cer, de asemenea, guvernului german "să nu supravegheze sau să filtreze comunicarea pe Internet, să desfiinţeze colecţia de date genetice, să lichideze sistemul permanent de supraveghere şi tehnicile de identificare automată şi să arunce la coşul de gunoi orice finanţare pentru dezvoltarea de noi tehnici de supraveghere" se arată pe site-ul oficial al organizaţiei "The German Working Group on Data Retention".Activiştii organizaţiei declară că acest protest "a fost provocat de mania camerelor de supraveghere, a guvernelor şi afacerilor care monitorizează şi controlează fiecare comportament al individului, orice ar face el, orice telefon ar da, oriunde s-ar duce, cu cine este prieten, care ii sunt interesele, la ce grupuri face apartenenţă, ca intr-o poveste orwelliană, in care 'big brother' este ochiul care inregistrează tot". Lipsa de intimitate şi confidenţialitate care rezultă de aici pun sub risc libertatea de exprimare şi confesiune şi in munca doctorilor, a avocaţilor şi a jurnaliştilor. Reprezentanţii organizaţiei susţin că "respectul faţă de intimitate este o componentă importantă a demnităţii umane, iar o societate deschisă nu poate exista fără spaţiile şi comunicaţiile private necondiţionate. Creşterea inregistrărilor electronice şi a supravegherii intregii populaţii nu o face mai protejată impotriva criminalităţii, costă zeci de milioane de euro şi riscă intimitatea cetăţenilor inocenţi", se mai arată pe site-ul organizaţiei.
(Articol preluat din Ziua Online)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”