Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 10 septembrie 2008

Biserica lui Tom Cruise, acuzata de practici de destabilizare mintala

Doua dintre principalele structuri din Franta ale Bisericii Scientologice risca sa fie defiintate din cauza unor escrocherii in banda organizata

Biserica lui Tom Cruise, cum a ajuns sa fie, in ultima vreme, numita miscarea scientologica, dupa cel mai infocat adept si promotor al sau, este din nou implicata intr-un scandal public. Mai exact, Biserica este acuzata de un tribunal francez de "escrocherie in banda organizata". Potrivit AFP, doua dintre principalele structuri ale Bisericii din aceasta tara, Asociatia spirituala a Bisericii Scientologice (ASES - Celebrity centre) si societatea SEL, risca sa fie dizolvate daca acuzatia se dovedeste a fi adevarata. Mai mult, sapte membri ai Bisericii Scientologice din Franta, printre care Alain Rosenberg, directorul general al Celebrity centre, sunt, dati in judecata de acelasi tribunal francez. Fondata in 1954 in Statele Unite de Ron Hubbard, cunoscut autor de literatura SF, Biserica Scientologica isi revendica milioane de membri si 6.000 de "biserici" in 159 de tari, dintre care mii de adepti doar in Franta. Aceasta nu este, de altfel, prima acuzatie adusa de autoritatile franceze reprezentantilor Scientologiei. Principalii conducatori ai miscarii au fost blamati pentru actiuni "destabilizare mintala". In acelasi sens, un adevarat cyber-razboi a fost declarat recent pe Internet impotriva membrilor scientologiei, dupa ce o armata de activisti intitulati Anonymous, au sustinut ca acest cult "spala creierul adeptilor sai si se imbogatesc pe seama drepturilor de autor ale cursurilor si cartilor lui Hubbard". Cu obiectivul declarat de a "expulza biserica si Scientologia de pe Internet", internautii au organizat actiuni colective si au incercat sa blocheze site-urile, liniile telefonice si faxurile scientologilor. "Cyberactivistii" au decis sa treaca la represalii, dupa ce biserica a postat pe YouTube, un video in care apare Tom Cruise, figura ilustra a Scientologiei si in care actorul este prezentat, pe fondul muzical al filmului Misiune Imposibila, drept salvator al lumii.
In timp ce in SUA acesta "religie" se bucura de un succes tot mai mare, in Europa miscarea e privita cu scepticism. Daca in Spania Scientologia si-a castigat dreptul de a fi inscrisa la Registrul Asociatiilor Religioase, in Belgia acest cult nu este recunoscut. Mai mult chiar, aceasta tara a chemat in instanta reprezentantii cultului pentru extorsiune, santaj, exercitare ilegala a medicinei, incalcare a dreptului la viata privata, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si organizatie criminala. Procuratura belgiana a acuzat 12 persoane fizice, intr-un proces legal care constituie o adevarata provocare, potrivit surselor apropiate dosarului. Motivul este acela ca organizatia "se pretinde a fi o entitate religioasa cand, de fapt, este vorba de o organizatie comerciala care vinde cursuri in schimbul unor mari sume de bani", fara a fi inregistrata ca societate, se arata intr-un articol publicat de ziarul spaniol "El Pais". Mai mult, Germania este o alta tara europeana ce lupta cu toate fortele impotriva scientologiei, pe care o considera o organizatie anticonstitutionala ce aduce atingere principiilor democratice. In urma cu cateva luni, presa internationala publica o cercetare care arata ca aceeasi Biserica Scientologica nu numai ca se foloseste de celebritati ale cinematografiei, dar a si investit zeci de milioane de dolari in restaurarea cladirilor emblematice de la Hollywood, acolo unde staruri ca Tom Cruise, John Travolta sau Juliette Lewis sunt reprezentantii sai cei mai cunoscuti. "Investim in trecut pentru a construi un viitor mai luminos si mai sigur", sustineau, la vremea respectiva reprezentantii miscarii.
ARTICOL PRELUAT DIN ZIUA ONLINE

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”