Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 8 octombrie 2008

Cimitir militar romanesc profanat la Tiraspol

Smirnov a inaugurat la Tighina "Complexul memorial istorico-militar al Ostasului Rus", pe locul unui cimitir romanesc.

Cimitirul romanesc de la Tighina "General Dragalina" s-a transformat intr-un complex istorico-militar inchinat memoriei soldatilor rusi. Pe locul fostului cimitir al eroilor romani (foto stanga), autoritatile autopro­clamatei republici separa­tiste transnistrene au inaltat, la initiativa Ministe­rului de Interne de la Tiraspol, "Complexul memorial istorico-militar din Bender in memoria Ostasului Rus". Ceremonia de deschidere a avut loc marti si s-a desfasurat in prezenta mai multor oficiali rusi si transnistreni. In cimitirul romanesc se aflau inhumati 333 de militari romani si mai multi militari germani, ale caror morminte au fost nivelate de buldozerele Tiraspolului in februarie 2007, cand ad­ministratia transnistreana a inceput lucrarile de amenajare, distrugand si profanand cimitirul Dragalina din Tighina. In toata aceasta perioada de reamenajare a cimitirului militar, aici au fost amplasate 249 de placi de granit, cu numele a 4740 de soldati rusi care au cazut pe campul de lupta in diferite perioade istorice, precum si zece mo­numente de generali rusi. Ziarul ZIUA a prezentat in exclusivitate, anul trecut, planul profanatorilor de la Tiraspol, surprinzand la fata locului lucrarile de distrugere a cimitirului ostasilor romani de la Tighina (foto dreapta). Fotografiile demonstrau intentia ferma a Tiraspolului de a sterge de pe fata pamantului orice dovada a fostului cimitir.
"Armata romana invadatoare"

Organizatia Nationala pentru Cultul Eroilor a emis atunci o alerta publica. ZIUA a solicitat ieri o pozitie din partea Ministerului Afacerilor Externe privind aceasta situatie de pe teritoriul Republicii Moldova. In februarie 2007, autoritatile transnistrene nu au exhumat ramasitele soldatilor romani, ci s-au rezumat doar la indepartarea crucilor la marginea fostului cimitir, langa gramezi de gunoaie operand apoi lucrari deasupra osemintelor. Apoi a fost amplasata o placa de granit in memoria "soldatilor francezi care au cazut aparandu-i pe localnici in timpul insurectiei de la Bender (1919) impotriva armatei romane", iar la 23 august 2008, la cimitirul din Tighina a fost ridicat un obelisc in memoria soldatilor sovietici care si-au pierdut viata in regiune intre 1941-1944. Liderul transnistrean Igor Smirnov a subliniat "memoria istorica care a dat puteri populatiei locale de a-si apara dreptul de a vorbi in limba materna" (limba rusa). El le-a multumit tuturor celor care si-au dat concursul la ridicarea complexului memorial pe "ramasitele unui cimitir in paragina". In 2007, o actiune similara a declansat adevarate lupte de strada in Estonia, soldate chiar cu morti. Atunci, autoritatile estoniene au mutat un monument al armatei sovietice din centrul capitalei Tallinn, fapt ce a starnit protestele vehemente ale diplomatiei de la Moscova urmate de lupte de strada.
Material preluat din Ziua Online

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”