Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Casa Prinţului Eugeniu de Savoia

Clădirea actuală este zidită pe locul unde a fost cândva poarta Forforosa (Mehala) din vechea cetate turcească prin care a intrat Eugeniu de Savoia la 13 octombrie 1716 în cetatea Timişoarei recuperată de la turci.

După organizarea noului sistem de apărare austriac poarta cădea în interiorul cetăţii. Pentru ca să nu dispară amintirea acestor evenimente ea a fost zidită în clădirea construită pe locul vechilor şanţuri turceşti. Clădirea a fost folosită de către comunitatea evreilor drept casă de rugăciune. În urma unei sistematizări clădirea a fost demolată în 1817 împreună cu poarta Forforosa. Pe noua clădire cu etaj, construită în acel loc, s-a pictat deasupra uşii de la intrare, vechea poartă Forforosa prin care a intrat Eugeniu de Savoia în Timişoara.

Bibliografie:
DRINOVAN Ghe., Din vechea şi noua istorie a Banatului; tabel cuprinzând monumentele mai importante de cultură şi ale naturii de pe teritoriul regiunii Banat, Timişoara 1968, p. 2-3, manuscris aflat la Muzeul Banatului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”