Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Otzi, cea mai veche mumie din Europa, are o descendenta genetica neidentificata pana acum, potrivit testelor ADN

Testele ADN facutete recent asupra mumiei vechi de nu mai putin de 5.300 de ani, indica faptul ca Otzi, asa cum a fost ea botezata de oamenii de stiinta dupa numele Vaii Otz din Muntii Alpi, unde a fost descoperita in 1991, nu apartine nici unei ramuri cunoscute a arborelui genealogic uman, informeaza AFP si "Daily Mail". Expertii italieni si britanici care au analizat ADN-ul mitocondrial al lui Otzi au decoperit ca acesta apartine unei categorii genetice mai largi, K1, care este in continuare comuna in Europa de astazi. Problemea este insa ca, in timp ce europenii moderni tin de trei subcategorii ale K1, subcategoria din care face parte Otzi nu mai exista in prezent. "Analiza noastra confirma ca Otzi apartinea unei descendente genetice a K1 neidentificate pana acum, care nu se regaseste la populatiile europene moderne", a aratat profesorul Martin Richards, de la Universitatea din Leeds.
"Frecventa descendentelor genetice tinde sa se modifice in decursulul timpului, datorita variatiilor aleatorii ale numarului de copii pe care il au oamenii si, drept rezultat, anumite variante sunt supuse extinctiei. Studiile noastre sugereaza ca descendenta lui Otzi intr-adevar a disparut", a explicat el. Cu alte cuvinte, noteaza "Daily Mail", este putin probabil ca barbatul de circa 46 de ani care si-a gasit moartea, in urma cu peste cinci milenii, in muntii Alpi, in apropierea granitei dintre Austria si Italia, sa aiba descendenti. Totusi, Martin Richard nu exclude complet posibilitatea ca mostrele de ADN mitocondrial prevalate de la europenii contemporani sa nu fi reusit sa ofere un tablou complet, caz in care descendenta lui Otzi ar putea exista si astazi in zona. Acest lucru va putea fi insa stabilit numai dupa colectarea mai multor mostre de ADN apartinand locuitorilor din zona Alpilor, unde s-a nascut Otzi. Aceste ultime date legate de Otzi, a carui mumie s-a dovedit inca de la descoperirea ei, o resursa inestimabila de informatii despre Epoca de Bronz Europeana, au fost publicate in revista britanica "Current Biology", precizeaza AFP. Material preluat din Ziua online

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”