Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Vaccinul anticancer, record de refuzuri


Nici un alt vaccin introdus până acum în România nu a stârnit atâtea reacţii negative ca acela contra cancerului de col uterin, spun specialiştii.

Şi când au fost făcute pentru prima dată imunizări care acum sunt clasice, precum cele contra poliomielitei sau rubeolei, au fost proteste din partea părinţilor, însă mediatizarea disputelor în cazul vaccinului anticancer a făcut ca refuzul imunizării să fie fără precedent.

Datele iniţiale centralizate arată că procentul părinţilor care au spus „nu“ variază între 75 şi 95 la sută.

Medicii spun că au mai fost discuţii şi despre alte vaccinuri, însă nu de aceeaşi amploare.

Paralizia şi autismul, presupusele efecte ale altor imunizări

„Şi despre vaccinul contra poliomielitei se credea, în urmă cu 30 de ani, că face rău şi, pentru că a fost refuzat de unii părinţi, au rămas copii paralizaţi“, spune dr. Doina Mihăilă.

Pediatrul Doina Pleşca a amintit şi de vaccinul ROR (contra rubeolei, rujeolei, oreionului), despre care se credea că era implicat în apariţia autismului. „S-a dovedit până la urmă că nu era nicio legătură între autism şi imunizare“, a declarat aceasta. Din cauza disputelor, şi medicii s-au împărţit în două tabere.

Pediatrii şi cei de familie recomandă prudenţă, în timp ce ginecologii şi oncologii susţin fără rezerve iniţiativa. „Vaccinurile nu şi-au dovedit efectele adverse pe termen lung. Ca părinte, îndemn la prudenţă“, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Spre deosebire de vaccinurile mai vechi, cele anticancer protejează de un virus care se transmite pe cale sexuală. „Până când îşi vor dovedi cu adevărat eficienţa, mai bine le-am face copiilor educaţie sexuală. Aici este vorba şi de o protecţie individuală“, consideră Gheza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Datele centralizate până acum arată că o mică parte dintre părinţi au acceptat să le fie imunizate fetiţele. La Vâlcea, mai puţin de 5% din cele 1,997 de doze alocate au fost folosite. „Câteva doze s-au făcut la ţară, unde părinţii s-au lăsat convinşi de medici“, spune Ion Mihail, director la ASP.

La Timişoara, 25% dintre părinţii fetelor sunt de acord cu vaccinarea, iar la Galaţi, peste 50% dintre părinţi au refuzat, până ieri, să-şi dea acceptul. „Sunt medici care nu cer decât 2-3 vaccinuri din lotul lor“, spune Mihaela Ghiurcă, director în ASP.

Judeţul Neamţ se află însă primul în topul refuzurilor până acum, 95% dintre părinţi spunând „Nu“ imunizării. Sursa: Evz.ro

1 comentarii:

Ion de la Chiuiesti spunea...

Viata a invins. Deocamdata.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”