Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în unanimitate că politica guvernului britanic de-a aduna şi stoca amprentele şi datele ADN a tuturor celor suspectaţi de infracţiuni, chiar şi ale celor exoneraţi, este o încălcare a dreptului la viaţă personală.
În Marea Britanie, baza de date ADN conţine informaţii prelevate de la mai bine de 4,6 milioane de oameni. Dintre aceştia, 860.000 nu au cazier. Experţii spun că Marea Britanie este astfel pe primul loc în Europa, judecând după proporţia populaţiei supravegheate prin aceste baze de date. Hotărârea CEDO a pus astfel stavilă intenţiei ministerului britanic de Interne de-a extinde prelevarea automată a datelor ADN şi în cazul celor arestaţi pentru infracţiuni minore, ca nerespectarea regulilor de circulaţie. (...)
CEDO a fost sesizată de doi bărbaţi din Sheffield ambii arestaţi în 2001, dar în cazuri separate. Primul a fost acuzat de jaf armat, dar a fost achitat. Cel de-al doilea a fost anchetat pentru hărţuire, dar s-a renunţat la acuzaţii. După exonerare, ambii au cerut distrugerea amprentelor şi mostrelor ADN care le-au fost prelevate, dar poliţia a refuzat să dea curs solicitărilor.
Statul britanic are o reputaţie îndelungată de intruziune în viaţa privată a cetăţenilor. Marea Britanie este cunoscută ca având cea mai extinsă reţea de camere de supraveghere raportate la numărul de locuitori, iar planul de a elibera acte de identitate care conţin un chip electronic stocând date de natură personală a titularului a stârnit proteste vehemente. Sursa: Cotidianul.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”