Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 30 ianuarie 2009

30 ianuarie 1933 - Adolf Hitler numit Cancelar


În noaptea de 30 ianuarie 1933, naţionalsocialiştii au organizat o manifestaţie cu torte în Berlin, pentru a sărbători numirea lui Hitler în funcţia de Cancelar al Germaniei. În alegerile de pe 31 iulie 1932, beneficiază de încrederea a 37.3% din electori şi 230 de locuri în Reichstag. În cel de-al doilea scrutin, acelasi an, pe 6 noiembrie, NSDAP a avut de suferit un uşor regres, obţinând 33,1% din voturi şi 196 locuri în Reichstag. Având în vedere că Republica de la Weimar nu a fost capabilă să ajungă la o majoritate parlamentara din anul 1929, Paul von Hindenburg a fost singurul preşedinte al Reich-ului, care a ales cancelarul, în conformitate cu articolul 48 din Constituţia Weimar.

"Guvernul national are ca prima sa prioritate restabilirea unitaţii de spirit a poporului nostru. Acesta va proteja şi apăra fundaţia pe care se bazează puterea naţiunii noastre. Acesta va proteja ferm creştinismul ca bază a întregii noastre morale, familia ca rădăcină a corpului nostru naţional şi guvernamental. " - Adolf Hitler


Mai sus - Adolf Hitler şi Hermann Göring salută pe participanţii la paradă care trec pe sub fereastra lui Hitler din noul său birou. Mai jos - O vedere de la parada cu torţe care trece pe sub Poarta Brandenburg.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”