Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 28 ianuarie 2009

Tezaur dacic, recuperat

Doua piese de tezaur antic au fost recuperate, marti, de autoritatile romane. Este vorba despre un colier dacic cu pandative de 78 de grame si de o pereche de cercei, tot din aur, de peste 25 de grame. Cele doua piese cu o valoare deosebita pentru patrimoniul cultural national al Romaniei, au fost recuperate de politistii si procurorii din Alba. Obiectele de patrimoniu au fost sustrase din situl arheologic al cetatii dacice de la Capalna, clasat monument istoric pe lista UNESCO, si au fost valorificate in vara anului 2008, in Serbia, de o parte din cei care sunt cercetati in dosarul bratarilor dacice.Asa cum reiese dintr-un comunicat al Politiei Romane, remis ZIUA Online, artefactele au fost sustrase in perioada 2002 - 2003 de o echipa de braconaj arheologic din Judetul Hunedoara. Politistii si procurorii cerceteaza mai multe persoane implicate in astfel de furturi din Patrimoniul National pentru fapte similare, cum e cazul bratarilor dacice, comise in aceeasi perioada in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, Judetul Hunedoara. De la inceputul anchetei, in anul 2005 si pana in prezent, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu mai multe tezaure recuperate: 11 bratari dacice din aur, cateva mii de monede antice din aur, argint si bronz, precum si numeroase alte artefacte depuse in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei, ale muzeelor nationale de istorie din Alba Iulia si Cluj - Napoca.Pana acum, s-a dispus trimiterea in judecata a 23 inculpati pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, santaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri etc. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”