Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 10 februarie 2009

10 Februarie 1943

In urma cu saizeci si sase de ani, in dimineata zilei de 10 februarie 1943, in apropierea Leningradului avea loc una dintre cele mai sangeroase batalii la care a participat unitatea de voluntari spanioli din cadrul Wehrmachtului. Este vorba de Batalia de la Krasny Bor unde rezistenta eroica a voluntarilor spanioli din Division Azul (Divizia Albastra/Blauen Division) oprea ofensiva sovieticilor stabilizand pentru inca un an frontul de est.
In Batalia de la Krasny Bor, 5900 de voluntari spanioli au luptat impotriva a patru divizii sovietice (44.000 de infanteristi). Numarul voluntarilor spanioli cazuti a fost de 4000 iar cel al sovieticilor in jur de 13.000.
Divizia Albastra a fost singura divizie decorata de Hitler.

"Am citit in istorie ca soldatul spaniol a fost cel mai bun din lume, si acum, vazandu-i cum lupta pe frontul rus, m-am convins. Divizia Spaniola lupta in prima linie, fara intrerupere in unul dintre sectoarele cele mai dificile si de o importanta decisiva pentru luptele defensive. In acest fel Divizia Albastra a facut cea mai mare onoare propiei Patrii in marea lupta anticomunista. Cand Divizia Albastra se va intoarce in Spania, va trebuie sa le aratam atat acesteia, cat si bravului General, recunoasterea noastra pentru o loialitate si un curaj dus pana la moarte." Adolf Hitler.

Eroismul acestor voluntari cazuti pentru apararea Europei de comunism si sionism nu va fi uitat niciodata.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si pana la urma, ce cautau spaniolii la Leningrad? Si ce cautau nemtii insisi?
Oare rusii atacasera Spania?
Sau poate ca rusii atacasera cumva Germania?

arian18 spunea...

Pfff. Este o risipa de timp si energie sa iti raspund. Raspunsurile la intrebarile tale le gasesti in carti.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”