Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 23 februarie 2009

Amnesty International ataca Romania pentru ca a livrat arme Israelului


Peste 20 de tari care au livrat arme si munitie Israelului, printre care si Romania, au incalcat grav legile internationale, arata un raport al Amnesty International.

Cap de lista sunt SUA, insa Franta, Romania, Bosnia si Serbia sunt vizate de asemenea
de raportul intitulat "Alimentarea confictului: Livrari de arme straine catre Israel/Gaza". Raportul prezinta in amanunt cate arme au ajuns in zona de conflict intre anii 2004 si 2007 si dovezi cum ca aceste arme au fost folosite impotriva civililor, informeaza Haaretz.

"Atacuri directe ipotriva civililor si a unor obiective civile, atacuri disproportionate si nediscriminatorii sunt crime de razboi", este scris in raport, fiind descrise atacuri din timpul razboiului din Gaza.

Organizatia recomanda ca
toate vanzarile de arme catre Israel sa fie inghetate pana "nu mai exista niciun risc substantial ca ele sa fie folosite pentru violarea drepturilor internationale ale omului".

"Chiar si inainte de conflictul de trei saptamani,
cei care au inarmat cele doua parti ar fi trebuit sa fi observat modul gresit in care erau folosite armele. Trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru violarile comise cu armele pe care ei le-au furnizat", mai arata raportul.

Din 2001, SUA au fost sursa principala de arme pentru Israel. Datele obtinute de Amnesty arata caintre 2004 si 2007 SUA au livrat armamanet in valoare de 8,3 miliarde de dolari.

Raportul mai arata ca din 2002, Israelul a mai primit ajutor militar si de securitate in valoare de 21 miliarde de doari, dintre care 19 miliarde reprezinta in intregime ajutor militar.

"Pe scurt,
interventia armata a Israelului in Fasia Gaza a fost finantata de Statele Unite, din banii platiti de contribuabilii americani", mai scrie raportul.

"Administratia Obama ar trebui sa suspende imediat ajutorul militar acordat de SUA Israelului", a spus Malcolm Smart, director al Amnesty International din Orientul Mijlociu.

Intre 2004 si 2007, Franta a exportat catre Israel echipament militar in valoare de 59 de milioane de euro, in timp ce Marea Britanie de 10 milioane de lire sterline. Serbia a vandut armament de aproximativ 15 milioane de dolari, in timp ce Germania de 1,5 milioane de dolari. Sursa:Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”