Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 1 februarie 2009

Calendar istroromân realizat de copii care nu doresc să îşi piardă obiceiurile strămoşeşti


La Şcoala generală din Suşnieviţa (Istria, Croaţia), elevii, ajutaţi de cadrele didactice ale şcolii şi de locuitori, au realizat un calendar istroromân pe care îl vor lansa astazi, 29 ianuarie, de la ora 18, transmite
Petru Raţiu pentru Romanian Global News.

Din cauza lipsei unor cursuri ale dialectului istroromân elevii s-au ajutat la alcătuirea calendarului, pentru a da formă scrisă limbii lor, cu texte din scrieri istroromâne, printre care "Scrisore către fraţi rumeri", editată la Roma, abundent răspândite în rândurile populaţiei locale de către Asociaţia culturală "Andrei Glavina". Prezentarea calendarului va avea loc în cadrul unei sărbători la şcoala din localitate. La această sărbătoare va participa ansamblul artistic "Zvoncearii" din Jeian, care va prezenta cântece şi jocuri istroromâne, oameni de cultură din Istria, printre care Prof. Goran Filipi de la Universitatea din Pola şi, cu cea mai mare probabilitate, un reporter de la revista "Formula AS", totdeauna alături de Românii de peste hotare. Urăm fraţilor noştri din Suşnieviţa şi satele alăturate, mult succes în iniţiativa lor, care să fie urmată de alte iniţiative locale, pentru a nu lăsa să piară vechiul şi frumosul lor grai, unul din cele patru dialecte constitutive ale limbii române! N.N.: Petru Raţiu este Preşedinte al Asociaţiei culturale istroromâne "Andrei Glavina".


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”