Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 17 februarie 2009

Crimele comunismului continua sa iasa la lumina. Din nou, Polonia.


O groapa comuna in care au fost auncate corpurile a 1.800 de germani, in 1945, a fost decoperita in orasul polonez Malbork

In timpul construirii unui hotel de lux, in orasul Malbork, fost Marienburg, cedat de Germania Poloniei dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost descoperita, pe 28 octombrie 2008, o groapa comuna in care au fost aruncate corpurile a 1.800 de germani, a anuntat arheologul Zbigniew Sawicki, citat de AFP. Victimele au fost aruncate in groapa comuna, aflata la 300 de metri distanta de castelul medieval al cavalerilor teutoni, in primavara anului 1945, cand localitatea a intrat sub controlul Armatei Rosii, informeaza NewsIn.
"Pana acum, 1.800 de cadavre au fost deshumate. (...) Persoane de toate varstele. Toti au fost ingropati dezbracati. Circa 30 dintre acestia au urme de gloante in cranii", a explicat arheologul. "In rest, nimic. Nici un obiect, nici o bucata de metal, nici ochelari, inele, nici macar proteze dentare. Nimic care ne-ar putea ajuta sa identificam victimele", a precizat el.
Arheologii cred ca multi dintre cei ingropati in orasul Malbork au murit de frig, de foame sau din cauza bolilor, insa unii dintre cei ingropati au fost probabil ucisi in timpul luptelor dintre armata germana si cea sovietica.
Craniile cu urme de gloante au fost descoperite la inceputul lucrarilor. Ele apartin persoanelor ucise la urma, care ar fi avut datoria de a strange cadavrele din oras pentru a le arunca in groapa comuna, considera Sawicki.
"Dacă nu gasim haine, este pentru ca au fost arse, de teama unei epidemii de tifos", crede Sawicki.
Piotr Szwedowski, secretarul primariei din Malbork, a subliniat ca nu exista nici o marturie despre groapa comuna in arhivele orasului, insa, cel mai probabil, groapa "dateaza probabil din perioada in care majoritatea germanilor parasisera deja orasul, trecut sub control sovietic". El a aprecizat ca primele marturii poloneze au aparut in mai 1945, cand cei dintai polonezi au sosit din estul Poloniei in Malbork, oras cedat URSS.
Istoricul german Rainer Zacharias, originar din Marienburg, sustine ca in momentul in care armata sovietica se apropia de regiune, autoritatile germane de atunci au cerut locuitorilor sa paraseasca orasul, insa, potrivit unei carti publicate in 1967, nu exista nici o informatie despre soarta a 1840 dintre cei 3000 de etnici germani care au decis sa ramana.
Desi multi vad o legatura directa intre acest numar si cel al cadavrelor deshumate, seful Parchetului local, Waldemar Zduniak, este prudent.
"Nu suntem istorici, ci procurori. Avem nevoie de dovezi. Cautam, in special in Germania, martori care sa ne dea informatii despre circumstante si sa confirme nationalitatea acestor persoane", a declarat Zduniak.
Deocamdata, nimeni nu a raspuns apelului, insa sperantele unor fosti localnici din Marienburg au renascut deja. Franz-Rudi Neumann, in varsta de 83 de ani, care locuieste in Lubeck, este convins ca bunica sa se numara printre cei care au fost aruncati groapa comuna. "In acea perioada, ea trebuie sa fi avut in jur de 80 de ani. Isi rupsese femurul si nu putea sa mearga. (...) Sper ca isi va gasi in sfarsit un loc de odihna demn si ca acesta va fi la Marienburg, orasul in care ea a trait", adauga el. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”