Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
marți, 3 februarie 2009
Noi dovezi descoperite in Arcadia, Grecia, sustin teoria "nasterii lui Zeus" pe muntele Lykaion
In secolul al treilea i.H., poetul grec Callimachus a scris "Imnul catre Zeus", in care il intreba pe stapanul zeilor din Olimp daca s-a nascut in Arcadia, pe muntele Lykaion sau in Creta, pe muntele Ida. O echipa formata din arheologi greci si americani a reusit sa obtina un raspuns partial la aceasta intrebare ce dainuie din timpuri stravechi.
Noile descoperiri arheologice indica faptul ca adorarea lui Zeus a debutat in Arcadia cu peste 3.200 de ani in urma, iar amintirea acestui fapt a dainuit in legenda sub forma mitului nasterii "Stapanului tunetelor" pe muntele Lykaion, relateaza "Science Daily", in editia electronica de marti. Printre noile dovezi descoperite de arheologi la muntele Lykaion se numara peste 50 de cupe, oase arse, provenind in majoritate de la capre si oi, figurine umane si animale, datand toate din epoca miceniana. "Aceste noi dovezi sugereaza ca pe varful muntelui se desfasurau ceremonii in timpul carora oamenii beau si, probabil, se ospatau la sfarsitul epocii heladice, acum 3.300 sau 3.400 de ani", a declarat David Gilman Romano, unul dintre cercetatorii care au participat la sapaturi. Interesant este totodata ca tot din secolele 14-3 i.H. dateaza si primele documente inscriptionate in asa numitul Linear B (o forma arhaica a limbii grecesti) in care este mentionat Zeus drept divinitate care primea ofrande votive. Centrul de cult de pe muntele Lykaion este caracterizat de aranjamente simple: un altar in aer liber si o zona alaturata sacra, sau temenos, care se pare ca nu a avut nici un templu sau vreo alta constructie arhitecturala. Dovezile din perioadele ulterioare atesta ca acest cult s-a perpetuat in mod neintrerupt din perioada miceniana pana in epoca elenistica (secolele 4-2 i.H.), fapt documentat in foarte putine situri arheologice din lumea greaca. In straturile mai recente ale sitului au fost descoperite artefacte ceva mai spectaculoase, precum trepiede miniaturale din bronz, monede de argint, sau o mana de bronz a lui Zeus tinand un fulger de argint. Sursa: Ziua.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”