Specia de capră sălbatică de munte - Capra pyrenaica pyrenaica - a fost declarată oficial dispărută în 2000, când ultimul exemplar cunoscut a fost găsit mort în nordul Spaniei. Cu puţin timp înainte de decesul animalului, cercetătorii prelevaseră mostre de piele de la capră pe care le-au conservat în nitrogen lichid.
Utilizând ADN-ul extras din aceste mostre de piele, cercetătorii au putut înlocui materialul genetic din ovule de capră domestică pentru a clona o femelă din această specie de capră sălbatică. Este pentru prima dată când un animal declarat dispărut este clonat. Din nefericire, iedul a murit la scurt timp după naştere, din cauza unor anomalii ale plămânilor. Alte animale clonate, inclusiv oi, s-au născut cu anomalii similare ale plămânilor.
Însă descoperirea a alimentat speranţa căeste posibilă salvarea unor specii recent dispărute sau pe cale de dispariţie prin clonare pe bază de ţesut congelat. Cercetătorii se gândesc, de asemenea, la posibilitatea de a reproduce chiar specii dispărute de multă vreme, precum mamutul lânos sau chiar dinozauri.
Profesorul Jose Folch, de la Centre of Food Technology and Research din Aragon, în Zaragoza, nordul Spaniei, a coordonat acest studiu, realizat împreună cu colegii de la National Research Institute of Agriculture and Food din Madrid.
Acesta a declarat: "Iedul obţinut era identic din punct de vedere genetic cu capra pyrenaica. La astfel de specii, clonarea este singura posibilitate de a evita dispariţia completă".
Această specie, care se remarcă prin coarnele lungi curbate, era odată comună în nordul Spaniei şi în Pirineii Francezi, însă vânatul intensiv praticat în secolul al 19-lea a redus numărul animalelor la mai puţin de 100 de exemplare. În 1973 a fost declarată specie protejată, dar în 1981 mai existau doar 30 de exemplare, în Parcul Naţional Ordesa din Aragon.
Ultimul exemplar, o femelă în vârstă de 13 ani, Celia, a fost descoperit mort, cu capul sfărâmat, în ianuarie 2000, de către paznicii din parc.
Însă profesorul Folch şi colegii săi, care sunt finanţaţi de guvernul regional din Aragon, capturaseră capra cu un an înainte de a muri, pentru a preleva ţesut din urechea acesteia, pe care l-au congelat.
Utilizând tehnica similară celei prin care a fost clonată oaia Dolly - transfer nuclear - cercetătorii au transplantat ADN-ul din ţesutul congelat în ovule de capră domestică, pentru a crea 439 de embrioni, pe care i-au implantat în 57 de femele de capră domestică. Doar şapte embrioni au rezultat în sarcini şi doar una a ajuns la termen, însă iedul a trăit doar şapte minute.
Anul trecut, cercetătorii japonezi au obţinut clone vii şi sănătoase cu ajutorul celulelor prelevate de la şoareci morţi, congelaţi în urmă cu 16 ani, deschizând astfel calea clonării şi altor mamifere dispărute.
Însă încercările de a aduce la viaţă specii dispărute de multă vreme, precum mamuţii lânoşi, sunt extrem de dificile pentru că, chiar dacă a fost congelat, ADN-ul se degradează în timp, iar în informaţia genetică apar goluri, astfel încât este puţin posibil să se obţină animale sănătoase.
Totuşi, anul trecut, cercetătorii americani şi ruşi au anunţat că genomul mamuţilor lânoşi, o specie dispărută în urmă cu 10.000 de ani, a fost decodat în proporţie de 50%, pornind de la fire de păr din blana acestor animale.
De asemenea, profesorul Robert Miller, director al Unităţii pentru ştiinţa reproducerii din cadrul Universităţii din Edinburgh, lucrează cu o echipă de la Royal Zoological Society din Scoţia la clonarea mamiferelor africane rare, inclusiv a rinocerului alb nordic. Aceştia au fondat un institut dedicat speciilor rare sau pe cale de dispariţie în încercarea de a conserva specii precum lupul etiopian sau hipopotamul pitic. Sursa: mediafax.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”