Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 7 martie 2009

Francezii se intereseaza de averile unor tigani din Timisoara


Primaria din orasul francez Mulhouse a cerut Primariei Timisoara sa identifice averile unor cetateni romani de etnie tiganeasca care au cerut ajutor social in Franta.

Solicitarea vizeaza doua persoane de etnie tiganeasca din Timisoara. Numele unuia dintre cei doi este identic cu cel al unui lider al tiganilor din orasul de pe Bega, Ionel Carpaci. Acesta sustine, insa, ca nu a cerut niciodata ajutor social din Franta.

"Am primit o cerere de la Primaria din Mulhouse, oras infratit cu Timisoara, pentru niste persoane care solicita ajutoare sociale. Cei din Mulhouse vroiau sa stie ce fel de persoane sunt, daca detin alte proprietati in Timisoara, mai ales ca vecini de-ai acestora din Franta au reclamat la primarie ca acestia cheltuie bani, ca au masini frumoase, ca fac numai chefuri. Ne bucuram ca se intampla acest lucru si se fac niste controale incrucisate cu privire la veniturile si modurile in care dobandesc aceste bunuri", a declarat directorul Directiei Fiscale din Primaria Timisoara, Adrian Bodo.

Intrucat nu aveau suficiente date ca sa ii identifice pe cei doi, autoritatile locale au solicitat celor din Franta informatii cu privire la datele personale ale celor doua doi.

"Vom raspunde foarte prompt la aceasta solicitare. Este prima de acest gen si speram sa se intample nu numai din partea oraselor cu care Timisoara este infratita, ci si din Italia sau Spania, atunci cand cetateni de-ai nostri au un comportament neconform cu principiile comunitatilor in care traiesc sau au comis infractiuni de natura economica sau financiara", a mai declarat Bodo.

Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat ca demersul autoritatilor franceze este un pas inainte in identificarea acestor persoane. "Este un subiect de drept verificarea averii unui cetatean care apeleaza la mila unui stat care este Franta, in timp ce in Romania are o avere de invidiat chiar de cetateni francezi", a declarat prefectul Ovidiu Draganescu, adaugand ca toate serviciile deconcentrate sunt dispuse sa colaboreze cu primaria pentru a identifica bunurile detinute de aceste persoane.

De cele mai multe ori, incercarea de a identifica proprietatile acestor persoane esueaza."Majoritatea cladirilor cumparate de acesti indivizi de pe Loga (n.r, bulevard din centrul Timisoarei, acolo unde liderul tiganilor, Ionel Carpaci detine mai multe imobile) sunt in proprietatea unor batrane care nu stiu nici sa iscaleasca, care locuiesc in Gataia (n.r, localitate din Timis), iar ei intr-adevar de multe ori nu figureaza cu nimic, desi ei sunt capii acestor retele, ei nu figureaza ca avand o asemenea situatie materiala", a completat prefectul de Timis.
Ionel Carpaci, alaturi de familia lui, detine mai multe imobile istorice din Timisoara, situate in puncte cheie ale orasului. In cateva din cladirile detinute de acestia functionau o sectie a Bibliotecii Judetene si fostul sediu al Autoritatii de Sanatate Publica, cladiri-monument.

In luna februarie a acestui an, autoritatile franceze au repatriat, pe cheltuiala statului francez, aproape 140 de cetateni romani de etnie tiganeasca.

Sute de cetateni romani de etnie tiganeasca au sosit in anul 2008, la Timisoara, cu aeronave, din Franta. Cetatenii s-au strans la periferiile marilor orase franceze, iar returnarea lor a fost la cerere. Accesul lor in spatiul Schengen nu este interzis.

Statul francez le-a asigurat transportul, bani de buzunar si le plateste inclusiv transportul cu autobuzul de la aeroport pana in gara - cu ajutorul unor autobuze puse la dispozitie de Prefectura Timis si de Regia de Transport in Comun - cat si transportul pana in localitatea lor de domiciliu. Fiecare cetatean roman de etnie tiganeasca adult a primit din partea statului francez 300 de euro, iar fiecare copil 100 de euro. Sursa: Ziare.com

1 comentarii:

aliosha spunea...

Ani de zile ne-au tocat francezii, italienii si englezii cu "drepturile tiganilor'. Acum ii simt pe pielea lor...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”