Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 17 aprilie 2009

Creier de militian sovietic: Tinere din Basarabia, batjocorite in pielea goala in arestul comunistilor


Mai multi avocati si reprezentanti ai societatii civile din Republica Moldova au dat noi detalii, joi, despre abuzurile socante comise de fortele de ordine ale regimului comunist din Chisinau in urma protestelor anti-comuniste care au avut loc recent in Basarabia.


Astfel, in cadrul unui seminar organizat la Chisinau pe tema protestelor care au avut loc saptamana trecuta in Capitala Republicii Moldova, avocata Lilia Prodan a dat amanunte despre cazul a trei fete retinute de politistii moldoveni, care au indurat umilinte fizice in timp ce se aflau in arest. Potrivit avocatei, cele trei tinere au fost retinute la Chisinau in noaptea de dupa manifestatiile din 7 aprilie, au fost aduse la comisariatul de Politie, au fost dezbracate in pielea goala si obligate sa faca flotari si sa stea in diferite pozitii in fata unui grup de opt politisti, toti barbati, dezvaluie Agerpres, care preia publicatia Stirea Zilei.
La seminarul de la Chisinau, organizat de mai multe ONG-uri, au participat si reprezentanti ai institutiilor judiciare din Republica Moldova.


Avocata Lilia Prodan a mai afirmat ca trei din cei patru clienti ai sai, arestati in urma manifestatiilor din 7 aprilie, au fost maltratatati de politisti.
Avocata a mai spus ca joi a inceput eliberarea persoanelor celor mai tinere. "Ca pe banda rulanta au fost eliberate. Saptamana trecuta - mandate de arest, iar astazi, ca pe banda rulanta, tinerii sunt eliberati", a declarat avocata de la Chisinau.


Amnesty International confirma: Un fel de Guantanamo la Chisinau
Cruzimile la care sunt supusi tinerii arestati in urma manifestatiilor de saptamana trecuta seamana cu un fel de Guantanamo, a declarat, la randul sau, Evgheni Golosceapov, directorul executiv al Amnesty International, in cadrul aceluiasi seminar.
Potrivit datelor detinute de aceasta organizatie, in jur de 160 de tineri ar fi fost maltratati de Politie. "Au fost batuti, nu li s-a oferit nici apa, nici mancare, nu li s-a permis sa mearga la WC si nici nu au avut acces la avocati", a relatat reprezentantul Amnesty International, care a subliniat ca "aplicarea torturii reprezinta o crima si o teroare din partea statului impotriva cetatenilor sai".
De asemenea, Ion Manole, de la organizatia Promo-Lex, a spus ca detine informatii potrivit carora autobuze intregi cu studenti moldoveni care invata in Romania au fost retinute, iar studentii au fost dusi la comisariate, unde au fost supusi maltratarilor.
Pe de alta parte, Petru Corduneanu, responsabil cu ordinea publica in cadrul Ministerului de Interne, prezent la eveniment, a dezmintit informatiile prezentate de ONG-uri si juristi, dar a dat asigurari ca eventualele abuzuri ale politistilor vor fi sanctionate. sursa:ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”