Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 19 aprilie 2009

Medvedev injura tricolorul Romaniei. Kremlinul face presiuni prin interpusi europeni ca Bucurestiul sa semneze tratatul politic de baza cu Voronin


Presedintele rus Dmitri Medvedev considera “monstruos” tricolorul Romaniei, arborat pe palatele lui Vladimir Voronin.


“Eu inteleg ca oamenii pot fi nemultumiti de rezultatele alegerilor, pot sa inteleg cand opozitia cere puterii anumite actiuni, precum renumararea voturilor. Dar toate acestea trebuie sa aiba loc in cadrul absolut al procedurilor legale. Ceea ce s-a petrecut in statul nostru vecin (sic!), in Moldova, este, din nefericire, un exemplu ca evenimentele pot sa evolueze absolut pe cale anticonstitutionala. Acele imagini pe care le-am vazut aratau ceva oribil, cand pe principalele cladiri guvernamentale, simboluri ale statului, se incerca arborarea steagurilor altui stat. Daca acesti demonstranti doreau pierderea suveranitatii statului lor sau doreau sa traiasca intr-o alta tara, sub un alt steag, atunci aceasta are alte intelesuri”, a spus presedintele Federatiei Ruse, preluat de RIA Novosti. Basarabenii au voie de la Moscova sa protesteze, dar cu aprobare de la Kremlin. “Un asemenea gen de activitate civica trebuie sa aiba loc in forme legale si nu in regimul asa-numitelor revolutii portocalii, care in spatiul post-sovietic nu au adus nimic, in afara de saracie si probleme legate de drepturile omului. Este inadmisibila arborarea steagurilor altui stat pe cladirile institutiilor de stat din Moldova”, a adaugat Medvedev. Merita sa aducem unele clarificari pe marginea acestor afirmatii prezidentiale. In primul rand, tricolorul Romaniei nu este monstruos, asa cum nu este nici drapelul Rusiei. Tricolorul nostru este insemnul tuturor romanilor si trebuie respectat. In al doilea rand, Gheorghe Ghimpu, mosul lui Dorin Chirtoaca, a arborat tricolorul romanesc pe Parlamentul de la Chisinau inca din 1990 si, de-atunci, drapelul nostru nu a mai coborat de-acolo, chiar daca are acum o stema ca sa difere putin de heraldica actuala de la Bucuresti. Capul de bour era marca Musatinilor si face parte din tezaurul tuturor romanilor, nu numai al basarabenilor care reprezinta doar o parte a moldovenilor. Este surprinzator ca sfetnicii rusi nu l-au sfatuit cum se cuvine pe Medvedev, sa nu vorbeasca “emotional” (gura fara el). Pe de alta parte, aceiasi consilieri puteau sa-l lumineze pe adjunctul lui Vladimir Putin (chiar daca e presedinte) ca “Moldova” nu este vecina cu Rusia. Intre Nistru si frontiera Federatiei Ruse ar fi peste o mie de kilometri – teritoriu ucrainean. Lumea se schimba, inclusiv in Basarabia, tinerii romani din Republica Molotov vor o alta viata, nu mai accepta umilinta inca patru ani, nu mai admit criza identitara, indusa de alogeni parintilor lor, iar Kremlinul pariaza pe aceeasi martoaga - Voronin. Este liber s-o faca, dar toata lumea vede. Europarlamentarul Emma Nicholson a facut cea mai corecta descriere a terorii instituite de Voronin. Pana si Vladimir Jirinovski i-a avertizat pe oficialitii rusi ca basarabenii nu-i mai suporta pe comunisti si i-a sfatuit sa nu mai acorde credit trecutului. Ar fi chiar si in interesul Rusiei. continuarea pe gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”