Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 8 aprilie 2009

Presa internationala: Germania se pregateste pentru prima nationalizare

Presedintele german Horst Koehler a aprobat un articol controversat dintr-o lege, articol care permite statului german sa preia controlul asupra bancii ipotecare Hypo Real Estate, daca acest lucru va fi necesar.

Masura marcheaza primul astfel de moment, in istoria moderna a Germaniei, in care actionariatul se confrunta cu posibilitatea exproprierii, anunta Deutsche Welle. Ambele camere ale Parlamentului german si-au dat deja acceptul asupra legii.

Aceasta noua lege va permite guvernului german sa preia actiunile cu forta daca investitorii refuza oferta facuta pentru cumpararea acestora. Guvernul are astfel posibilitatea ca pana la 30 iunie sa exproprieze actionarii, daca acest lucru este necesar.

Conservatorii au criticat dur aceasta lege explicand ca o preluare cu forta este compatbila doar cu un regim comunist. Insa guvernul Angelei Merkel, ea insasi membra a partidului conservator Crestin Democrat, ca aceasta lege va fi folosita doar pentru preluarea Hypo Real Estate, in masura in care nu se va putea altfel.

Impotriva acestei legi s-a ridicat si principalul actionar al bancii, investitorul american Christofer Flowers, care detine aproape 24 de procente din banca.

Luna trecuta autoritatile au preluat 8.7 procente din Hypo Real Estate (HRE) platind pentru acestea 60 milioane de euro prin intermediul Soffin, agentia responsabila de distributia banilor din Fondul German de Stabilizare a Pietelor Financiare. La momentul respectiv, insa, HRE a declarat ca este vorba de o prima faza a recapitalizarii bancii asupra careia guvernul detine control deplin.

HRE a anuntat pierderi pentru 2008 in valoare de 5.4 miliarde euro si, fara ajutorul autoritatilor, banca ar fi ajuns in faliment. Analistii se asteapta ca autoritatile sa faca o oferta e preluare actionarilor in urmatoarele doua saptamani. sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”