Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au lansat prima etapa a plangerii impotriva Chinei catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pentru a protesta fata de restrictiile Beijingului la exportul materiilor prime strategice, a anuntat, marti, Comisia Europeana, citata de AFP, informeza Agerpres.
"Astazi, Statele Unite au cerut, de asemenea, consultari cu China pe acest subiect", a adaugat Comisia. Este prima actiune intentata de administratia Obama inaintea OMC.
Deschiderea consultarilor constituie prima etapa a procesului de reglare a diferendelor catre OMC.
Aceasta etapa dureaza maximum 60 de zile, inaintea examinarii plangerii de catre un grup special insarcinat cu aceasta, daca diferendele nu au fost rezolvate pana atunci.
Europenii si americanii reproseaza Chinei ca practica restrictii la exportul anumitor materii prime, cu privire la cote, la dreptul de export sau la pretul minim de vanzare.
Au fost identificate in jur de douazeci de produse care ar putea fi puse in discutie. Printre produsele identificate se gasesc cuprul, wolframul, bauxita sau carbonatul de magneziu.
China si-a justificat restrictiile prin aceea ca doreste sa protejeze mediul inconjurator.
Dupa mai multi ani de ragaz pentru a se pune in conformitate cu regulile OMC, China, care a aderat la aceasta organizatie in 2001, a fost reclamata de mai multe ori. Ea a fost condamnata in iulie 2008, pentru prima oara de la aderarea la OMC, cu privire la regimul de import al pieselor auto, considerat discriminatoriu pentru Statele Unite, UE si Canada.
De asemenea, in ianuarie a fost condamnata pentru regimul de protejare a proprietatii intelectuale, ca urmare a unei reclamatii facute de Statele Unite.
Disputele comerciale intre Bruxelles si Beijing s-au inmultit de cand deficitul comercial al UE cu China s-a majorat. Bruxellesul a impus o serie de tarife antidumping pentru importurile chineze, de la incaltaminte pana la produsele din otel.
Exporturile UE catre China au crescut la 78 de miliarde de euro in 2008 fata de 26 de miliarde de euro in 2000, in vreme ce importurile din China au crescut la 248 de miliarde de euro de la 75 de miliarde de euro, in aceeasi perioada. sursa: ziua.net
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”