Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 20 iunie 2009

Eroi răstigniţi şi îngropaţi în lanţuri

Osemintele a doi partizani bănăţeni au fost deshumate ieri de către reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

Acţiunea face parte dintr-o campanie de căutare a gropilor comune în care au fost aruncaţi partizani ai luptei anticomuniste din Teregova.

Petru Anculia, zis „Miloi”, şi Gheorghe Urdăreanu au fost împuşcaţi de Securitate în urmă cu 64 de ani. Rudele, prezente ieri la deshumarea osemintelor, îşi amintesc clipele de groază prin care au trecut.

„Până i-a omorât am fost terorizaţi. Veneau noaptea peste noi, ne scoteau afară din casă şi scotoceau toată casa pentru a-l afla. Când a murit tata eu aveam numai şapte ani. După ce l-au împuşcat l-au răstignit pe o cruce şi l-au sprijinit de nucul din faţa Primăriei. De atunci nu l-am mai văzut până azi. Mă bucur că, după aproape 70 de ani, îi putem îngropa creştineşte”, povesteşte Elena Anculia, fiica lui „Miloi”.

Osemintele celor doi partizani aveau urme de gloanţe, iar la picioare s-au găsit urme de lanţuri. Localnicii îşi amintesc de anii de rezistenţă. „Mama lui Petru Anculia le ducea soldaţilor lapte pentru a-i îmbuna, deşi aceştia erau necruţători cu familia, povesteşte şi Iacob Ionaşcu. „Toţi vor să vorbească, să povestească, deşi până acum au tăcut. Nu doar găsim nişte cadavre, ci le recuperăm acestor oameni memoria”, a declarat Marius Oprea, preşedintele ICCR, prezent ieri la Teregova. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”