Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 25 iunie 2009

Magyar Hirlap: Tinutul secuiesc trece printr-un proces de militarizare si colonizare

Publicatia maghiara afirma ca Traian Basescu va fi prezent vineri, la Miercurea Ciuc, unde va inmana Drapelul de Lupta Brigazii 61 Vanatori de Munte. Contactati de ZIUA Online, reprezentantii MApN nu au putut sa confirme prezenta sefului statului, dar au precizat ca va avea loc o asemenea ceremonie, mai ales ca maine se sarbatoreste si Ziua Drapelului National. Este aproape sigura prezenta ministrului Apararii si cea a sefului Statului Major al Fortelor Terestre, generalul-maior Dan Ghica-Radu.

Presedintele roman Traian Basescu intentioneaza sa inmaneze vineri, de Ziua Drapelului National, in cadrul unei noi vizite in secuime, soldatilor unitatii militare din Miercurea Ciuc un drapel de lupta. Dar noua sa vizita nu este tocmai menita sa intareasca simpatiile alegatorilor maghiari din zona, unde efectivele armatei si politiei sunt crescute pe zi ce trece, scrie ziarul ungar Magyar Hirlap, preluat de Agerpres.


Publicatia ungara sustine ca nici un alt sef de stat roman de dupa 1989 nu a dovedit un asemenea interes pentru secui precum Traian Basescu. Au fost situatii in care fostul capitan de vas pur si simplu sarea in elicopter, ca dupa o jumatate de ora sa fie in mijlocul etnicilor maghiari din zona sau sa manance impreuna cu ei. Excursiile sale aveau insa un singur scop si anume cresterea popularitatii. Cu ocazia vizitei din octombrie anul trecut la Miercurea Ciuc si a celei din februarie anul acesta la Budapesta, presedintele roman a rupt in mod vizibil traditia mentinerii simpatiei alegatorilor maghiari din Romania, aratand acest lucru mai intai in secuime, iar mai apoi si cu ocazia vizitei la presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, in prezenta caruia a afirmat ca in Ardeal nu va exista niciodata autonomie (etnica, n.r.).

Cu ocazia proiectatei sale noi vizite in secuime, Basescu, care actualmente se pregateste de alegerile prezidentiale, are in vizor "alegatorii partidului extremist romanesc Romania Mare", intarit din nou dupa alegerile parlamentare europene. Conform informatiilor ziarului de limba maghiara Hargita Nepe (Poporul Harghitei), Traian Basescu va sosi vineri la Miercurea Ciuc, la o parada militara, unde va inmana drapelul de lupta unitatii 61 vanatori de munte, stationata in oras. Autoritatile locale nu au fost informate despre vizita de catre presedintie, desi cei de la unitatea militara respectiva se pregatesc deja de ea.

Autoritatile din secuime nu se bucura deloc de vizita.

Korodi Attila: Vizita lui Basescu, destinata umilirii si jignirii maghiarimii din secuime
Pe Ráduly Róbert Kálmán, primarul Miercurei Ciuc, nu-l intereseaza vizita prezidentiala. "Totul are un sus si un jos. Basescu mi-a demonstrat anul trecut, pe 23 octombrie, ca nu ai ce sa astepti de la el. La toamna imi gasesc un alt candidat, ca mi-au ajuns cinci ani", se exprima edilul orasului. Potrivit lui Korodi Attila, reprezentant UDMR, daca Basescu se duce in secuime si ia parte la o parada militara acesta nu face decat sa atribuie o importanta exagerata armatei. "Mai ales in conditiile in care tinutul secuiesc trece printr-un proces de militarizare si numarul de efective ale armatei si politiei este in crestere, iar acest lucru inseamna colonizare constienta, atunci aceasta vizita nu o pot considera decat ca pe ceva destinat umilirii si jignirii maghiarimii din secuime", spunea Korodi. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”