Legaturile dintre marile firme si comertul cu sclavi incep sa iasa la iveala prin deschiderea arhivelor britanice
Doua dintre cele mai cu noscute familii din Londra, Rothschild si Freshfields (ambele de origine evreiasca - nota Lupta-ns), au avut pu ternice legaturi cu scla via din coloniile britani ce, con form unor docu mente din Arhivele Na tio nale, consultate de zia ristii de la Financial Times.
Nathan Mayer Rothschild, unul dintre fondatorii bancii cu acelasi nume, si James William Freshfield, care a infiintat o importanta firma londoneza de avocatura, au fost implicati in comertul de sclavi in perioada coloniala, in ciuda faptului ca amandoi au fost portretizati drept oponenti infocati ai sclaviei. Acesta chestiune nu este una de istorie indepartata, in conditiille in care sclavia ramane inca un subiect fierbinte in Statele Unite ale Americii, unde, atat Rothschild, cat si Freshfield, sunt doua familii foarte active in viata economica americana.
Mai multe companii puternice din SUA au sustinut mereu injustitiile care au fost comise asupra sclavilor si au facut presiuni ca familiile acestora sa primeasca despagubiri. Banca de investitii JP Morgan a constituit un fond bursier de circa cinci milioane de dolari pentru studentii negri care studiau in Louisiana, dupa ce, in 2005, conducerea acestei banci si-a cerut scuze in public pentru legaturile avute cu fenomenul sclaviei in trecut. De asemenea, cand cei de la Financial Times i-au abordat pe reprezentantii Royal Bank of Scotland in aceasta chestiune, oficialii banci au cercetat in arhiva si au amendat dezvaluirile reporterilor americani. Totusi, aceste dezvaluiri despre Rothschild si Freshfield au facut cea mai mare valva in presa de peste Ocean.
In cazul lui Rothschild, documentele fac referire la tranzactii bancare cu un proprietar de sclavi, cu toate ca magnatul american este cunoscut pentru rolul jucat in obtinerea unui imprumut guvernamental acordat proprietarilor in momentul abolirii sclaviei, in anii 1830. Arhivistul sef al familiei Rothschild, Melanie Aspey, a reactionat foarte nein crezatoare cand a fost informata despre existenta unor astfel de evidente. Aceasta a precizat ca nu a mai vazut niciodata astfel de legaturi in trecut. Niall Ferguson, profesor de istorie de la Harvard si autorul lucrarii "Bancherul Lumii: O istorie a casei Rothschild", a declarat ca aceste documente de monstreaza "caracterul universal al sclaviei in structura bogatiei britanice in 1830". In cazul lui Freshfield, documentele arata ca el si fiii sai au avut drept clienti mai multi proprietari de sclavi, majoritatea din Insulele Caraibe. Avocatii acestei familii actionau in calitate de administratori ai proprietatilor acestora si, intr-un caz, au incercat sa ceara achitarea unor onorarii prin programul guvernamental creat in scopul compensarii proprietarilor dupa abolirea sclaviei. continuare la ziua.net
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”