Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 9 august 2009

Incendierea masinilor de lux - pasiunea berlinezilor ... anarhisti

Ce au in comun un BMW, un Mercedes si un Porsche din Berlin? Toate trei ar putea sa arda la noapte si sa nu mai poata fi identificate nici dupa simbolurile legendare.

Desi legatura cu fascismul nu va disparea niciodata din cartile de istorie si din mintea unora, Berlinul si-a cultivat in ultimele decenii una dintre cele mai puternice culturi ale libertatii. Sociologii il considera chiar cel mai relaxat si mai preocupat de egalitate dintre orasele germane.

Daca majoritatea oraselor mari din Europa s-au confruntat in ultima perioada cu revoltele periferiei, capitala germana este locul in care a renascut activismul politic de extrema stanga.

In timp ce tinerii din Paris ridica baricade, cei din Atena arunca cocktailuri Molotov iar cei din Budapesta, cu oua, cei din Berlin lovesc in cel mai evident simbol al puterii economiei Germane - masinile lor scumpe.

In primele sase luni ale anului, anarhistii din Berlin au incendiat 170 de masini, majoritatea dintre ele fiind Mercedes, Porsche, BMW, Audi sau modelele de lux ale Volkswagen. Politistii spun, insa, ca doar 93 dintre cazuri au fost motivate politic. In celelalte cazuri ar fi vorba de adolescenti teribilisti care copiaza actiunile anarhistilor.

Cum este posibil? Unii spun ca este mai usor sa incendiezi o masina in Berlin decat sa furi o bicicleta. De cele mai multe ori sunt folosite brichete de carbuni, care sunt aruncate din mers sub masini. Pana se aprind, iar masina ia foc, incendiatorii sunt la o distanta de cateva strazi.

"Primarul si seful politiei au un plasture pe ochiul stang"
Felul in care autoritatile din Berlin trateaza problema masinilor incendiate i-a facut pe membrii guvernului conservator sa ii acuze pe primarul de stanga si pe seful politiei ca ii simpatizeaza pe extremisti si le-au cerut "sa isi scoata plasturele de pe ochiul stang".

Potrivit politicienilor crestin-democrati, in Berlin extremismul de stanga nu este pedepsit la fel de serios ca cel de dreapta, iar alianta dintre social-democrati si Partidul Stangii nu a facut decat sa genereze un climat incurajator.

Torusi, autoritatile au creat un portret robot ipotetic al incendiatorilor, politistii fiind instruiti sa fie cu ochii pe tinerii cu gluga neagra care se plimba noaptea pe strazi. Daca au asupra lor manusi de cauciuc sau brichete, nu ar mai fi nicio urma de indoiala.

Cu toate acestea, nimeni nu a fost prins dand foc unei masini. Politistii chiar au pus masini de lux in puncte strategice ale orasului si le-au supravegheat, dar nu au avut succes. Alti politisti patruleaza prin cartierele Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg sau Mitte imbracati in civil.
Singura persoana arestata in legatura cu incendierea unei masini este o tanara de 21 de ani care a fost prinsa cu un spray de vopsea in apropierea unei masini arse. continuarea la sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”