Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 16 noiembrie 2009

Presa ucraineană: Moldova este dispusă să cedeze Ucrainei teritoriul din zona satului Palanca

Publicaţia ucraineană „Zerkalo nedeli” afirmă că noua putere de la Chişinău examinează posibilitatea de a transmite în posesia Ucrainei teritoriul pe care se află segmentul de drum în apropierea satului moldovenesc Palanca.

Autorul articolului afirmă, citat de agenţia Omega, că noua putere de la Chişinău „este gata să transmită cu drept de folosinţă pământul de sub segmentul de autostradă Reni-Izmail din regiunea Palanca concomitent cu obţinerea de către Chişinău a teritoriului suplimentar în zona acvatică a portului Giurgiuleşti”.

Publicaţia precizează că această chestiune este una de principiu pentru autorităţile de la Kiev, care consideră că teritoriul respectiv aparţine de drept Ucrainei, iar chestiunea ce ţine de cedarea teritoriului din Palanca a fost discutat în cadrul recentei vizite la Chişinău a secretarului Consiliului de Securitate al Ucrainei, Raisa Bogatâriova, în cadrul întrevederii cu premierul Vladimir Filat şi cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.

În cadrul conferinţei de presă de astăzi, premierul Vladimir Filat a evitat să se pronunţe asupra acestei chestiuni, menţionând că nu doreşte să comenteze nişte „speculaţii apărute în presă” ci doar luări de poziţie oficiale din partea autorităţilor ucrainene. "Nu am văzut ce a scris presa ucraineană. Vreau să vă spun doar că noi activăm în strictă conformitate cu interesul naţional al Republicii Moldova. Totodată, angajamentele pe care le are Republica Moldova în est sau în vest urmează să fie respectate. Pentru a dezbate anumite probleme vreau să venim cu probe şi cu fapte, dar nu cu emoţii şi abordări doar de a face senzaţii în presă. Nu vreau să comentez speculaţiile din presă", a declarat Filat.

Spre deosebire de premier, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, nu a negat această informaţie. El a afirmat, citat de aceeaşi sursă că, în prezent, grupuri de specialişti din Moldova şi Ucraina lucrează pentru a găsi o „soluţie de compromis” în soluţionarea problemei terenului de la Palanca, pe care ţara vecină îl cere în proprietate.

„Vă amintiţi că a fost transmis drumul la Palanca si acum se cere ca pământul de sub acest drum să treacă în proprietatea Ucrainei. Nu e o problemă simplă. Pământul e mai greu de transmis. Problema există şi să vedem soluţia pe care o găsim“, a declarat, luni, Mihai Ghimpu, într-o declaraţie de presă, accentuând că „noi suntem pentru relaţii bune cu Ucraina şi toate problemele pe care le avem trebuie să le găsim soluţia de compromis”.

Preşedintele a confirmat faptul că acest subiect a fost discutat cu Raisa Bogatâriova secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, în cadrul vizitei acesteia la Chişinău, la începutul lunii noiembrie. „A fost abordată această problemă de către doamna Secretar. Există această problemă şi am convenit că activează în continuare grupurile de experţi pe de o parte şi pe de altă parte mai avem noi probleme şi la Giurgiuleşti şi cu demarcarea graniţei, dar nimeni nu a spus că transmite, sau dă în proprietate, sau se vinde”, a declarat Mihai Ghimpu, menţionând că “lucrurile acestea se fac, după cum am spus, dacă lucrează experţii, de la grupul de experţi la un nivel mai sus şi se ajunge la un acord, care se semnează între state şi asta nu e o problemă simplă”.

Totodată, Mihai Ghimpu a subliniat că în calitatea sa de şef al statului va aştepta concluzia experţilor pentru a lua o decizie. „Eu ca spicher, ca preşedinte interimar, sunt obligat să văd ce spun specialiştii experţii care sunt punctele de vedere juridice a ambelor părţi, apoi să vedem”, a conchis Ghimpu.

Segmentul de autostradă Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, în regiunea localităţii Palanca din Republica Moldova a fost transmis în exploatare şi sub jurisdicţie Ucrainei, conform Protocolului adiţional la Acordul de frontieră dintre Ucraina şi Moldova, semnat la 18 august 1999. Ucraina însă insistă asupra transmiterii inclusiv şi a teritoriului de sub această autostradă, în pofida faptului că în Acord se stipulează clar că “segmentul transmis este proprietate a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova”. Fragmentul de drum este parte a unei autostrăzi cu o lungime de 310 km, care leagă partea de Sud-Vest a regiunii Odesa cu restul Ucrainei.

După întrevederea de la Chişinău din 3-4 noiembrie cu secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, nici Preşedintele interimar Ghimpu şi nici Premierul Filat nu au comunicat nimic cu privire la discutarea acestei probleme în cadrul negocierilor. Potrivit Constituţiei, „teritoriul Republicii Moldova nu poate fi înstrăinat”. sursa: flux.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”