Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Scandal intre Moldova şi Ucraina, după ce Kievul a inaintat revendicări teritoriale

Un scandal a izbucnit intre Republica Moldva şi Ucraina, după ce Kievul a cerut Chişinăului să transfere in proprietatea Ucrainei terenul de sub şoseaua din zona localităţii Palanca, care leagă o regiune a Ucrainei de o altă regiune prin teritoriul Republicii Moldova, potrivit Nezavisimaia Gazeta, preluata de Realitatea TV.

"Intre două state membre ale GUAM (organizaţie din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova) a apărut un scandal de amploare, Kievul cerand Chişinăului să transfere in proprietatea Ucrainei terenul de sub şoseaua care leagă o regiune a Ucrainei de altă regiune, dar prin teritoriul Republicii Moldova", potrivit publicaţiei Nezavisimaia Gazeta.

In acelaşi timp, ucrainenii ii acuză pe vecini de incălcarea acordului şi promit să-i pedepsească prin introducerea pentru cetăţenii moldoveni care intră pe teritoriul ucrainean a unei noi reguli, ei vor fi nevoiţi să demonstreze că deţin 1.000 de dolari bani gheaţă sau documente care să ateste acest fapt. Altfel, moldovenii vor fi intorşi acasă de vameşii ucraineni, scrie publicaţia rusă.Nezavisimaia Gazeta subliniază că Ucraina, incă din vară, a avertizat autorităţile Republicii Moldova despre introducerea unor noi reguli de trecere a frontierei de către cetăţenii moldoveni, insă apoi, ca răspuns la cererile Chişinăului, a amanat aplicarea acestora. Insă, după ce avertizarea de intrare in vigoare a acestor măsuri a fost anunţată de doi şefi ai Consiliului de Securitate, secretarul Raisa Bogatiriova şi adjunctul său Volodimir Ogrizko, pentru evitarea neplăcerilor, Ministerul moldovean de Externe a trimis o delegaţie in Ucraina, condusă de viceministrul Andrei Popov. Acesta a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că "poartă negocieri in acest sens cu colegii ucraineni şi speră că problema va fi soluţionată fără consecinţe negative pentru ambele părţi".
In acelaşi timp, responsabilii de la Kiev nu prea au incredere in asigurările părţii moldovene, intrucat, potrivit drectorului Institutului de analiză politică Serghei Tolstoi, acordul de transferare a magistralei strategice pentru Ucraina Odesa-Reni (port pe Dunăre) a fost semnat şi ratificat acum zece ani. Mai mult, in schimbul acestuia, ucrainenii au asigurat moldovenilor ieşire la Marea Neagră, scrie Nezavisimaia Gazeta. In anii '90, Ucraina a transferat Republicii Moldova 400 de metri ai malului Dunăriii, in apropiere de Giurgiuleşti. După ce a inceput să funcţioneze portul moldovenesc, potrivit unor experţi ucraineni, acesta a făcut concurenţă serioasă portului ucrainean Reni, fapt pentru care presa ucraineană acuză, de altfel, propriile autorităţi, scrie publicaţia rusă. Mai precis, continuă Nezavisimaia Gazeta, ei acuză "autorităţile de faptul că, practic, au făcut cadou Republicii Moldova o parte din teritoriul ucrainean pe Dunăre, iar moldovenii nu şi-au respectat angajamentele".
La Chişinău, autorităţile fac referire la prevederile constituţionale, potrivit cărora pămantul nu poate fi instrăinat, potrivit cotidianului rus. Mai mult, fostul şef al direcţiei pentru proiecte internaţionale din MAE moldovean, Eugen Revenco, cel care anterior s-a ocupat de această chestiune, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că atat acordul, cat şi protocolul adiţional nu amintesc despre terenul de sub şosea şi transferul acestuia in proprietatea Ucrainei. "Este vorba, potrivit lui Revenco, doar despre drum şi despre cine ar trebui să asigure securitatea acestuia. Documentele prevăd instalarea unor posturi vamale de către ambele părţi, insă, potrivit diplomatului, ucrainenii, contrar documentului, le-au instalat unilateral. Şi in prezent pe şosea se formează cozi kilometrice de maşini care merg spre Ucraina. Mai există şi o altă problemă legată de trecerea şoselei de către ţăranii locali, care au casele de o parte a acesteia, iar de cealaltă parte se află pămanturile", mai scrie publicaţia rusă. "Pentru a evita astfel de situaţii părţile au discutat despre amenajarea şoselei, inclusiv despre crearea unor treceri pentru pietoni, insă se pare că nu au stabilit cine ar trebui să deseneze 'zebra' ", mai scrie cotidianul rus.
Scandalul a luat amploare, după ce, la inceput presa ucraineană, iar apoi cea moldoveană au scris despre acest subiect. Astfel, publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli a scris despre acest subiect, reproşand moldovenilor prietenia cu romanii, mai precis faptul că noile autorităţi de la Chişinău soluţionează operativ toate chestiunele, inclusiv cele de frontieră, iar cererile ucrainenilor răman neobservate, arată Nezavisimaia Gazeta.
"Ucraina nu intenţionează să desfăşoare noi negocieri cu Republica Moldova referitoare la transmiterea teritoriului moldovean de langă satul Palanca, părţile ar trebui să respecte acordurile", a spus marţi, la o conferinţă de presă, ministrul ucrainean de externe. In acelaşi timp, gaz pe foc a pus premierul moldovean, Vlad Filat. El a subliniat că R. Moldova dispune de ieşirea la Dunăre datorită cedărilor din partea Ucrainei, potrivit acordului din 1999. Imediat opoziţia a acuzat Guvernul Filat că intenţionează să facă un troc teritorial cu Ucraina", mai scrie publicaţia rusă. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”