Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 noiembrie 2009

Sondaj: Democratia si capitalismul nu mai sunt atat de apreciate in tarile din Europa Centrala si de Est

La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, democratia si capitalismul nu mai sunt atat de apreciate in tarile din Europa Centrala si de Est, unde multi oameni se simteau mai in siguranta din punct de vedere economic in perioada comunista, potrivit unui sondaj publicat luni in SUA, informeaza NewsIn. Sondajul a fost efectuat de Pew Research Center in opt tari si in fosta RDG.

Potrivit Pew Research Center, proportia celor favorabili democratiei a scazut in majoritatea statelor care au fost vizate de un sondaj similar in 1991, relateaza AFP.
In Ucraina, parerile favorabile fata de trecerea la sistemul multipartide a scazut de la 72 la suta in 1991, la 30 la suta.

In toate celelalte tari, opiniile sunt in majoritatea lor favorabile, mai ales in fosta RDG (85 la suta, fata de 91 la suta in 1991), dar nivelul sustinerii pentru acest sistem a pierdut 24 de puncte in Bulgaria, 18 in Ungaria si 8 in Rusia (la 53 la suta). Situatia s-a ameliorat usor in Polonia (plus 4 puncte, la 70 la suta).
"Germanii din Est si democratia - aceasta este istoria unei reusite", a notat Andrew Kohut, presedintele centrului. "Copilul-problema este Ucraina", a adaugat el.

In ceea ce priveste capitalismul, numarul sustinatorilor schimbarii este in scadere peste tot, mai ales in Ungaria (minus 34 de puncte, la 46 la suta). Ucraina se distinge din nou, printr-o opinie majoritar negativa, iar fosta RDG printr-un nivel mare de aprobare (82 la suta, minus 4 puncte).

Numai polonezii (47 la suta) si cehii (45 la suta) spun ca situatia economica a oamenilor este mai buna acum decat sub comunism, ceilalti avind o parere contrarie, pana la 72 la suta in Ungaria.
Insa, satisfactia fata de existenta de progrese in toate tarile variaza intre 15 la suta in Bulgaria (plus 11 puncte comparativ cu 1991) si 44 la suta in Polonia (plus 32 puncte).

"In fond, oamenii cred ca viata si s-a imbunatatit, dar nu atat cat sperau", a comentat Madeleine Albright, nascuta in Cehoslovacia. "Exista o reala nemultumire fata de liderii politici, o lipsa de incredere in institutiile politice, dar o acceptare a democratiei in general", a subliniat ea.
Fosta RDG aproba in proportie de 81 la suta reunificarea. Cei din Vest aproba reunificarea in proportie de 77 la suta.

Aderarea la UE atrage opinii pozitive, cu exceptia Ungariei, iar NATO este perceput pozitiv peste tot, cu exceptia Ucrainei si Rusiei (58 la suta pareri negative).
Influenta Rusiei este vazuta negativ in toate tarile, in afara de Ucraina si Bulgaria.
Majoritatea rusilor (58 la suta fata de 38 la suta) considera ca disparitia URSS a fost un lucru negativ si ca este "natural" ca Rusia sa aiba un imperiu (47 la suta, plus 10 puncte fata de 1991).
Sondajul a fost realizat intre 27 august si 24 septembrie pe un esantion de 1.000 de persoane din fiecare tara. sursa:
ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”