Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Elveţia: după minarete vine rândul imigranţilor

După interzicerea minaretelor, dreapta populistă elveţiană doreşte să supună referendumului o lege privind expulzarea imigranţilor care au comis infracţiuni, o iniţiativă care poate încălca prevederile Convenţiei de la Geneva privind statutul imigranţilor.
 
Elveţienii au aprobat recent, prin referendum, interzicerea construirii de moschei cu minarete, iar acum formaţiunea populistă Uniunea Democratică de Centru a propus organizarea unui referendum pentru expulzarea din Elveţia a tuturor imigranţilor condamnaţi pentru infracţiuni grave. Acestora urmează să li se retragă permisele de şedere şi să le fie interzisă intrarea în Elveţia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani. UDC a strâns circa 210.000 de semnături pentru susţinerea referendumului, de peste două ori mai mult decât limita prevăzută de lege. Proiectul de lege pe care dreapta populistă doreşte să-l supună referendumului reprezintă o variantă îndulcită a unui proiect anterior, prin care se cerea expulzarea tuturor imigranţilor care cereau azil în Elveţia.Un eventual succes al acestei iniţiative ar putea duce la încălcarea unui principiu fundamental al Convenţiei privind statutul refugiaţilor, semnată în 1951 chiar în Elveţia, la Geneva. 

Convenţia interzice expulzarea imigranţilor în ţările de origine în cazul în care aceştia ar putea fi supuşi unor tratamente inumane, din cauza etniei, religiei sau convingerilor politice. Consiliul de Stat, camera superioară a parlamentului confederal elveţian, a decis joi să retrimită propunerea UDC în comisiile de specialitate, care vor trebui să decidă, la începutul anului viitor, dacă iniţiativa legislativă este compatibilă cu Convenţia de la Geneva şi constituţia elveţiană.  sursa: cotidianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”