''Suveranul'' international al tiganilor mestereste la un proiect politic tiganesc dupa modelul UDMR * Azi, la Sibiu vor fi adoptate platforma si ideologia aliantei de reprezentare a minoritatii in Parlament
Florin Cioaba, autoproclamatul rege national al tiganilor, a convocat azi la Sibiu, in cartierul Turnisor, zeci de lideri locali si regionali ai etniei. La Sibiu sunt asteptati reprezentantii tuturor partidelor tiganilor, organizatiilor nationale dar si liderii marcanti ai acestei comunitati neinregimentati politic sau "oengisti" de pripas. Scopul declarat al marelui stabor este infiintarea unui organism similar cu cel al minoritatii maghiare- UDMR, prin care sa penetreze Parlamentul.
Regele Cioaba sustine ca uniunea tiganeasca isi propune sa fie unicul partener al etniei in dialogul cu statul, care sa vorbeasca in numele tuturor conationalilor. Tiganul Cioaba crede, confrom unei declaratii date presei in luna octombrie 2009, ca peste 10-15 ani Romania poate sa aiba un presedinte "d'-al nostru". ''Regele'' a facut aceste precizari imediat dupa ce a avut o intalnire cu fostul candidat la functia suprema din stat, Nati Meir, care ulterior a fost arestat preventiv pentru comiterea mai multor fapte penale.
La ora actuala in Romania sunt inregistrate la Registrul Fundatiilor si Asociatiilor al Ministerului Justitiei 389 de organizatii non-guvernamentale. Dupa declaratiile lui Florin Cioaba, cum ca "la Sibiu sunt asteptati reprezentantii tuturor partidelor si organizatiilor romilor" evenimentul ar implica o organizare si logistica importanta. Demersul ''regelui'' Cioaba este sortit esecului - spun mai multi lideri ai tiganilor. "Cioaba vrea sa fie sef! Noi nu il vrem! El sa fie predicator, preot sau cum i se spune la pocaiti"-, s-a revoltat unul dintre liderii tiganilor care ar trebui sa participe la marea reconciliere.
Proiectul de unificare a asociatiilor, fundatiilor si partidelor tiganilor nu este la prima incercare. Imediat dupa 1990 au aparut zeci si sute de fundatii si asociatii ale etniei. Multe dintre aceste foruri au fost infiintate, premeditat, pentru comiterea unor mici infractiuni, printre care "importul" din Occident al unor autoturisme vechi, neimatriculabile. Multi dintre "patronii" acestor organizatii au ajuns in atentia organelor de ancheta si chiar au fost condamnati pentru diferite cotcarii.
Cem Romengo a decedat
Prima tentativa de unificare a forurilor tiganilor a apartinut raposatului bulibasa, Ion Cioaba, tatal lui Florin, si primul care s-a declarat rege international al tiganilor. Tentativa batranului Cioaba a creat si mai mare haos. Primul care a reactionat la vremea respectiva a fost vecinul si ruda sa, Iulian Radulescu, care, imediat dupa primele intalniri ale liderilor etniei, s-a declarat imparat sub numele de Iulian I.
Iulian, personaj controversat al etniei, ca sa-l intreaca pe Cioaba senior, a anuntat la 6 martie 1997 ca a emis un decret pentru proclamarea primului stat al tiganilor, Cem Romengo, situat intr-un cartier in Targu Jiu. Imparatul a proclamat la vremea respectiva ca statul sau nu va avea armata si nici frontiere. Intre-timp "imperiul" a decedat, iar tiganii din cartierul respectiv se amuza copios si acum daca vine vorba de Cem Romengo.
Ministrii imparatiei
Manifestarile imparatului au avut ca urmare aparitia unor persoanje spectaculoase, precum ministri de Interne sau Justitiei ai tiganilor.
Cu timpul a mai aparut un nou cap incoronat al tiganilor, Regele Tortica pe numel lui din buletin, Ilie Badea Stanescu, avand cartierul general in Costesti de Arges. Tortica a emis la randul lui "bule imparatesti". Una dintre acestea a interzis casatoriile intre minorii tiganilor. Tortica a decedat in 2007, in ziua de Craciun. In timpul priveghiului la poarta Palatului de Arama de la Costesti au fost arborate in berna drapele Romaniei, al Uniunii Europene si cel al Casei Regale a tiganilor, cu deviza "Nihil Sine Deo". Tronul a fost mostenit de prim nascutul familiei regale, Dan, care si-a pastrat titlul de "rege international al tuturor tiganilor crestini de pretutindeni" si care domneste in Palatul de Arama situat in cartierul tiganesc din Costesti. Regele Dan este mai discret, nu revendica drepturi regale si se ocupa de afaceri cu metale feroase si neferoase, adica cumpara si vinde fier vechi. Dupa sursa: ziua.net
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”