Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 6 ianuarie 2010

Iaşi: Daune de 500.000 de euro pentru suferinţele din timpul comunismului

Constantin Teodoroiu (82 de ani) a cerut de la statul român 500.000 de euro daune morale pentru că fratele său a fost închis şi torturat în perioada comunistă. Adrian Teodoroiu a fost acuzat că ar fi pus bazele unui centru de legionar în Dorohoi.

Constantin Teodoroiu a cerut magistraţilor Tribunalului Iaşi să oblige statul român la plata unor daune morale. Pentru că fratele său a fost închis timp de opt ani şi a fost persecutat de Securitate, octogenarul a cerut nu mai puţin de 500.000 de euro daune morale. În plângerea adresată instanţei Constantin Teodoroiu povesteşte că suferinţele familiei sale au început în anul 1948.

Atunci fratele său, Adrian, care era profesor de matematică a fost acuzat că a pus bazele unui centru de legionari în Dorohoi. În luna mai cei doi fraţi au fost ridicaţi de acasă şi ulterior condamnaţi de Tribunalul Militar Iaşi. Dacă Constantin Teodoroiu a primit doar un an de închisoare pentru că ar fi fost simpatizant al legionarilor, fratele său a fost condamnat la opt ani.Eu nu ştiam la acea dată ce înseamnă mişcarea legionară, iar fratele meu niciodată nu a fost membru al acestei grupări", precizează Constantin Teodoroiu în plângerea adresată instanţei.

Cei doi fraţi au fost închişi în Penitenciarul Suceava unde au fost bătuţi şi torturaţi. „La ordinea zilei erau bătăile la talpă în timp ce stăteai cu ciorapul în gură, urmate de alergarea pânî la coagularea sângelui pe tălpi, bătăile cu cele mai nebănuite obiecte (bâte, pari, bocanci, bastoane de cauciuc şi alte asemenea)",povesteşte octogenarul judecătorilor.

Adrian Teodoroiu a fost transferat ulterior la Aiud şi a fost eliberat în 1955. Timp de doi ani a avut domiciliu forţat în judeţul Constanţa. După ce s-a întors la Dorohoi era chemat periodic la Securitate şi nu s-a mai putut angaja în învăţământ. „Toată viaţa a avut de suferit datorită trecutului de groază fiind permanent afectat şi supărat de faptul că nu a mai putut niciodată profesa în domeniul învăţământului", spune Constantin Teodoroiu. Primul termen al procesului va fi pe data de 10 februarie. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”