Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 6 februarie 2010

Arhiva MAE Polonia: Iliescu si Brucan au cerut ajutor militar sovieticilor la Revolutie

Un document din Arhivele MAE polonez arunca o lumina noua asupra evenimentelor din decembrie 1989 din Romania. Conform acestuia, Ion Iliescu si Silviu Brucan ar fi cerut ajutor militar din partea URSS.

Documentul este publicat in cel mai recent numar al Revistei 22, si a fost pus la dispozitie de catre Adam Burakowski, doctor in stiinte politice, conferentiar la Institutul de Studii Politice al Academiei de Siinte a Poloniei si director - adjunct al Sectiei Externe a Radioului Polonez.

Burakowski precizeaza ca "documentul, desecretizat in temeiul Legii din 22 ianuarie 1999 privind protectia informatiilor clasificate (art. 86 al. 2), reprezinta un mesaj cifrat trimis de la Ambasada Republicii Populare Polone din Bucuresti catre ministerul de la Varsovia, in ziua de 23 decembrie 1989".

Din text reiese ca unul dintre diplomatii ambasadei s-a intalnit cu un angajat al reprezentantei diplomatice sovietice din Romania care l-a informat pe diplomatul polonez ca la Ambasada URSS s-au prezentat Ion Iliescu si Silviu Brucan, in numele FSN.
Ei au cerut ajutor militar, insa Ambasada sovietica a raspuns ca URSS este gata sa acorde orice fel de ajutor cu exceptia intrarii cu forte armate pe teritoriul Romaniei, in acest fel respingand, practic, cererea de ajutor militar.

Fragment din documentul din Arhiva MAE Polonia

"URGENT
Catre dir. J. Makosa
Insarcinat cu afaceri, Bauer informeaza prin depesa nr. 189 din data de 23 luna curenta:

Ora 15.00.

1. De la sovietici:
In numele Frontului Salvarii Nationale, I. Iliescu si S. Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru ca singuri nu se vor descurca.
Fara sa astepte raspunsul, FSN a anuntat la TV ca Ambasada a promis ajutorul.
Raspunsul URSS: sunt gata sa acorde orice fel de ajutor cu exceptia interventiei trupelor."


Adam Burakowski precizeaza ca in acele zile Ambasada Poloniei trimitea zilnic catre minister cateva mesaje de acest gen si ca informatiile din mesajele cifrate pot fi considerate ca fiind credibile.  sursa: ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”