Camera inferioara a Parlamentului francez a aprobat un proiect de lege care va permite un control al statului fara precedent pe Internet. Desi guvernul spune ca urmareste sa imbunatateasca securitatea cetatenilor obisnuiti, activistii pentru drepturile civile avertizeaza ca avem de-a face cu o "noua" forma de cenzura si de supraveghere, relateaza Spiegel Online.
Pentru autoritatile franceze, aceasta este o lege impotriva infractiunilor comise in spatiul virtual. Pentru activistii care apara drepturile civile si pentru politicienii din partidele de opozitie, este un plan de cenzura care provoaca teama si dezgust, punand in discutie chiar faptul ca statul isi asuma rolul de Big Brother. Adunarea Nationala a aprobat marti proiectul de lege cunoscut sub numele de "Loppsi 2". Proiectul va merge acum in Senat, unde se pare ca ar putea sa treaca, datorita majoritatii de care dispune guvernul in camera superioara a Legislativului francez. In cazul in care Senatul va aproba proiectul, noua lege ar putea intra in vigoare inca din aceasta vara.
Lista site-urilor interzise va fi furnizata de Ministerul de Interne
Legea ar putea avea consecinte pe termen lung: Loppsi 2 contine norme care ar face din Franta tara europeana in care Internetul este supus la cele mai drastice masuri de cenzura, reglementare, control si supraveghere. Noua legislatie ar putea, in viitor, sa ii oblige pe furnizorii de servicii de Internet sa blocheze accesul la site-urile considerate penale. Proiectul prevede ca “este responsabilitatea fiecarui furnizor de servicii de Internet sa se asigure ca utilizatorii nu au acces la un continut nepotrivit.” Lista de site-uri interzise ar urma sa fie furnizata de catre Ministerul de Interne.
Proteste in Germania
Abordarea este foarte asemanatoare cu ce a propus Germania in materie de legislatie a Internetului, avand drept scop lupta impotriva pornografiei infantile. Legea germana prevede, de asemenea, limitarea accesului la anumite site-uri. Ea a fost promulgata miercuri de catre presedintele Germaniei Horst Köhler, chiar daca guvernul german a decis recent, ca, in forma actuala, ea nu va fi aplicata, in urma protestelor masive ale utilizatorilor de Internet.
Ingrijorare la nivelul intregii Europe
In conformitate cu noua lege franceza, politia si fortele de securitate ar putea utiliza un software instalat clandestin, cunoscut in jargon drept “cal troian", pentru a spiona calculatoarele personale. Accesul de la distanta la calculatoare ar fi posibil sub supravegherea unui judecator. Activistii pentru drepturile civile sunt revoltati si ingrijorati de ce ar putea insemna pentru intreaga Europa noile restrictii. "Asistam la o serie intreaga de limitari ale drepturilor civile", spune Jean-Pierre Dubois, presedinte al Ligii Franceze a Drepturilor Omului. Sandrine Béllier, membra a Parlamentului European, din partea Partidului Verzilor, spune ca proiectul de lege reprezinta "o amenintare serioasa" la neutralitatea Internetului. "Filtrarea si blocarea accesului la Internet a devenit o arma standard in arsenalul legislativ al unui guvern care a manipulat cu nerusinare libertatile personale", a mai declarat Sandrine Bellier. (S.A.) sursa agentia.org
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”