Peste 95 000 de persoane deportate, 2 400 – condamnate la moarte şi alte peste 300 – închise în lagărele de concentrare sovietice. Aceste date sinistre se referă la cetăţenii fostei RASSM (regiunea transnistreană a Basarabiei care nu a intrat în componenţa României interbelice), victime ale regimului stalinist în perioada anilor 1935-1938.
Datele se conţin în primul raport al Comisiei pentru condamnarea regimului totalitar comunist, condusă de istoricul Gheorghe Cojocaru.
După o lună de activitate, Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a făcut publice primele date obţinute în urma desecretizării documentelor care se găsesc în arhivele de stat. În cadrul unei conferinţe de presă, membrii Comisiei au declarat că, în urma desecretizării unui document din arhiva Ministerului Afacerilor Interne, din data de 17 februarie 1950, numărul moldovenilor transnistreni, care au fost deportaţi în perioada interbelică, nu este de peste 40 mii, cum se ştia până în prezent, ci mult mai mare – de peste 95 mii de persoane.
„Atât ruşii cât şi moldovenii au avut de suferit din cauza regimului comunist. Mai mult decât atât, este necesar de precizat că românii aveau de suferit în plus fiind acuzaţi de naţionalism, fapt care constituia un alt cap de acuzare”, a declarat vicepreşedintele comisiei, Igor Caşu.
Membrii Comisiei au menţionat că, în perioada 1935-1938, pe teritoriul RASSM a activat o structură care se numea „Troica specială”. Această structură era compusă din 3 persoane se întrunea în şedinţe de 2-3 ori pe zi şi examina dosarele persoanelor care intrau în vizorul NKVD. Pe perioada activităţii „Troicii speciale”, mai exact 10 august 1937 – 2 noiembrie 1938, au fost condamnaţi la moarte peste 2400 de persoane şi altele 300 au fost trimise în lagărele de concentrare sovietice. În acest sens, membrii Comisiei au precizat că, doar într-o singură, când comuniştii serbau de ziua de naştere lui Vladimir Ilici Lenin, pe 22 aprilie, „Troica specială” a condamnat la moarte, „drept cadou” pentru fostul lider comunist, 230 de persoane. Majoritatea verdictelor care erau date de „Troica specială” se finalizau cu nota „rastreleati” (pedeapsă capitală prin împuşcare).
Gheorghe Palade, membru al Comisiei, a menţionat că principalul motiv pentru condamnarea la moarte consta în neacceptarea „realităţii” impuse de regimul totalitar comunist. Potrivit lui Palade, mecanismul represaliilor regimului pe teritoriul RASSM, era acelaşi începând cu anii 1920. „Numai între anii 1944 şi 1945, au fost arestate peste 50 000 de persoane care au fost trimise la închisorile din Bălţi, Chişinău şi Rezina.
La rândul său, Gheorghe Negru a făcut referire la faptul că majoritatea celor executaţi, au fost condamnaţi la moarte din două motive: „În primul rând se invoca motivul că aceştia l-ar fi clevetit pe Stalin sau regimul. Alt motiv invocat era spionajul. Dar logica şi scopul principal consta în condamnarea elitelor locale şi pregătirea terenului pentru ceia ce avea să se întâmple după cel de-al doilea război mondial, adică rusificarea”.
Comisia pentru condamnarea regimului comunist are menirea de a scoate la iveală crimele regimului totalitar comunist din perioada sovietică şi a fost constituită prin decret prezidenţial la 14 ianuarie 2010. Membrii comisiei au mai precizat că, în zilele următoare, vor examina şi documente din arhiva SIS, iar la 1 iunie 2010, vor prezenta un raport final, odată cu finalizarea activităţii comisiei.
Tatiana Manea sursa: flux.md
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”