Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 28 februarie 2010

Statuia filosofului Petre Ţuţea va fi plantată printre zarzavaturile unui revoluţionar

Revoluţionarul Ioan Chiş, primul om care a urcat pe balconul Operei, în data de 20 decembrie 1989, a comandat o statuie al filosofului Petre Ţuţea. Acesta va fi dezvelită în grădina lui.

Ioan Chiş, unul din artizanii revoluţiei de la Timişoara, fost vice-preşedinte al Frontului Democrat, fondat în ilegalitate în foaierul Teatrului Naţional, deţine o grădină la intrarea în oraş, pe Calea Aradului. Chiş se ocupă de grădinărit încă din primii ani de după Revoluţie, după ce a renunţat să se mai lupte cu morile de vânt ale politicii post-decembriste.

Printre morcovi, pătrunjel şi leuştean va răsări şi bustul filosofului Petre Ţuţea, despre care revoluţionarul spune că îi este mentor. „Cum se împacă cultura cu grădinăritul? Nu se poate una fără alta. Din lipsa culturii mulţi ţărani nu mai lucrează pământul. Aici, Ţuţea o să fie în mediu natural”, a declarat Ioan Chiş.
Artiştii renumiţi au strâmbat din nas

Statuia va fi inaugurată la începutul acestei primăverii, cel mai probabil în ziua în care se sărbătoresc sfinţii Petru şi Pavel. „Îmi place cum a ieşit. A fost realizat de doi studenţi. Am fost la numeroşi artişti celebri, care au tratat problema cu aroganţă, de parcă noua generaţie nu ar fi în stare. Spuneau că nu poate face oricine. Iată că se poate”, a mai declarat revoluţionarul.

Interesant este că strada pe care se află grădina lui Ioan Chiş se numeşte chiar Petre Ţuţea. Deocamdată există doar un singur număr, iar proprietatea este trecută ca şi anexă exploatare agricola. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”