Armata israeliană judecă doi militari ai săi pentru că ar fi pus în pericol viaţa unui băiat palestinian în timpul ofensivei din Gaza.
Potrivit BBC, oficialii armatei spun că cei doi soldaţi care verificau o clădire l-au pus pe un băieţel în vârstă de nouă ani să deschidă genţi în care se temeau că ar putea fi explozibili-capcană.
Această practică e echivalentă cu a folosi pe cineva drept scut uman, e interzisă de armata israeliană şi este considerată crimă de război. Genţile pe care a trebuit să le deschidă copilul s-au dovedit a fi inofensive.
Armata israeliană investighează 150 de cazuri de presupuse acte ilegale comise de soldaţii săi în timpul operaţiunii "Plumb turnat" desfăşurate în iarna dintre 2008 şi 2009. Un soldat a fost condamnat la şapte luni de închisoare pentru că a folosit un card furat de la un palestinian din Gaza ca să scoată bani din Israel. În luna ianuarie, doi dintre ofiţerii de rang înalt ai armatei au primit mustrare pentru că au autorizat tirul de artilerie cu obuze cu fosfor alb care a lovit un complex al ONU din Gaza.
Potrivit unui raport din 2009 al ONU, atât armata israeliană cât şi Hamas, grupul considerat terorist care se află la putere în Gaza, au comis crime de război.
Armata israeliană a fost acuzată că a atacat deliberat civilii şi infrastructura civilă în timpul luptelor. De asemenea, tirurile cu rachete la întâmplare ale Hamasului către teritoriul israelian au fost calificate drept crime de război. Israelul a acuzat în repetate rânduri organizaţia islamistă că militanţii săi folosesc civilii drept scuturi umane desfăşurând operaţiuni militare în zonele dens populate ale enclavei.
Războiul din Gaza a durat 22 de zile, începând din 27 decembrie 2008. Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că în acest răstimp şi-au pierdut viaţa 1.400 de palestinieni. Israelul estimează că au murit 1.100 de palestinieni. De asemenea, 13 israelieni şi-au pierdut viaţa în zilele conflictului. sursa: realitatea.net
Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”