Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 6 martie 2010

Moneda euro, atacată concertat?

Organismele de reglementare analizează o posibilă conspiraţie împotriva euro. Până în prezent, în toate investigaţiile efectuate nu s-a putut demonstra că speculatorii de pe Wall Street au încălcat legile antitrust.
Miliardarul George Soros este anchetat în legătură cu tranzacţiile speculative legate de euro

Departamentul Justiţiei din SUA a lansat o investigaţie referitoare la posibila coordonare a acţiunilor fondurilor cu capital de risc, în sensul scăderii valorii monedei unice europene în raport cu dolarul. O solicitare oficială a fost transmisă unora dintre cele mai mari fonduri din SUA, incluzând şi fondurile administrate de miliardarul George Soros, prin care se solicită păstrarea istoricului tuturor tranzacţiilor şi a corespondenţei în legătură cu vânzările care au implicat euro.


Scrisoarea a fost transmisă în aceeaşi zi, 26 februarie, în care cotidianul „The Wall Street Journal" dezvăluia că mari fonduri au lansat o acţiune concertată pe piaţa valutară pentru deprecierea puternică a euro. Mişcarea este asemănătoare cu atacurile asupra acţiunilor Lehman Brothers şi ale altor companii cu dificultăţi, de la începutul crizei financiare în 2008.

În articol se menţiona că la o reuniune selectă a reprezentanţilor fondurilor, inclusiv SAC, Greenlight şi Soros, unul dintre participanţi a susţinut că euro poate să coboare până la paritate cu dolarul, sau chiar mai jos. Ieri, cotaţia euro se situa puţin peste 1,36 de dolari pe unitate. Nu se cunosc sumele puse în joc pentru speculaţiile legate de euro, însă viteza de depreciere a euro indică volume foarte mari destinate acestui atac speculativ.

Influenţarea pieţei

Ancheta Departamentului Justiţiei din SUA vrea să lămurească legătura dintre piaţa financiară şi tranzacţiile recente cu obligaţiuni şi produse derivate aflate în legătură cu criza fiscală din Grecia. Tot mai multe voci consideră că atacul speculativ din ultima perioadă a fost premeditat cu multă vreme înainte.

Criticii acuză fondurile cu capital de risc, băncile şi alte instituţii financiare din SUA şi Europa că au exacerbat criza financiară din statele de la periferia UE prin sprijinul acordat acestor ţări pentru a-şi masca deficitele prin operaţiuni de swap valutar şi alte instrumente derivate, pentru a profita acum de deprecierea puternică a titlurilor de valoare emise de aceste ţări.

Ancheta din SUA vine după ce euro a suferit o depreciere de 10% în raport cu dolarul faţă de maximul înregistrat la începutul lunii decembrie. Declinul tranzacţiilor cu instrumente financiare legate de statele sud-europene reprezintă o schimbare a tendinţei pieţei care miza exclusiv pe scădere. În plus, investigaţia declanşată de organismele de reglementare joacă un rol important în liniştirea pieţelor, a declarat un manager de pe Wall Street, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”