Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 11 martie 2010

Reteaua Hoa Le Duc: cum a ajuns autostrada A3 sa treaca prin curtea unui interlop vietnamez

Un vietnamez aflat in arest a dat in judecata statul roman, nemultumit ca a primit prea putini bani pentru terenul sau, situat pe traseul A3

Traseul autostrazii A3 se intersecteaza, in comuna ilfoveana Stefanestii de Jos, cu interesele unui vietnamez, acuzat ca ar fi liderul unei grupari mafiote cu ramificatii in Asia si spatiul ex-sovietic. Asiaticul, arestat intre timp intr-un dosar de crima organizata, este acuzat de spalare de bani si scoaterea ilegala din Romania spre China a milioane de dolari.


Statul roman a fost dat in judecata de un vietnamez, acuzat ca ar fi seful unei grupari mafiote transfrontaliere, care reclama modul in care a fost expropriat de pe traseul autostrazii A3, ce leaga Bucurestiul de Brasov. Retinut in prezent intr-o inchisoare din Romania din cauza unor afaceri care implicau spalari de bani in complexul comercial "Dragonul Rosu", vietnamezul Hoa Le Duc a reusit in decembrie 2007 sa achizitioneze 3.000 de metri patrati de teren extravilan in comuna ilfoveana Stefanestii de Jos, exact pe traseul pe care au demarat ulterior lucrarile la tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti.


Pentru a da "verde" construirii A3, in primavara anului trecut statul a rascumparat de la proprietar circa 2.500 de metri patrati din cei 3.000 pe care vietnamezul ii detinea, la pretul de aproape 100.000 euro. Desi parea sa fi fost o afacere profitabila, tinand cont de faptul ca suprafata se afla in extravilanul comunei si nici nu fusese la acel moment valorificata in alt mod, Hoa Le Duc a dat in judecata statul, respectiv CNADNR, declarandu-se nemultumit de cei, in medie, 40 euro pe metrul patrat primiti de la Guvern. "In ceea ce priveste cuantumul despagubirii acordate, invederam instantei de judecata ca nu s-a avut in vedere pretul real de circulatie al terenului expropriat, subsemnatilor fiindu-ne afectata intreaga suprafata de teren pe care o avem in proprietate, valoarea intrinseca a terenului ramas in urma exproprierii scazand in mod considerabil.

De altfel, nu ni s-a adus la cunostinta nici raportul de expertiza efectuat in cauza pentru a putea aprecia asupra justetei datelor avute in vedere de expertul desemnat de catre parata sa intocmeasca acest raport", arata avocatul lui Hoa Le Duc in cererile de chemare in judecata facuta in contradictoriu cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Totusi, zona in care vietnamezul a reusit sa achizitioneze cei 3.000 de metri patrati este una exclusivista. Mizele imobiliare uriase din jurul comunei Stefanesti au facut ca accesul cumparatorilor in zona sa fie filtrat de cateva grupuri influente de interese. "Ilfov si comuna Stefanesti sunt zone in care nu oricine face afaceri imobiliare. Interesele lui Gigi Becali la Stefanesti sunt clare, acolo e o mare familie. De altfel, chiar familia primarului comunei, Rababoc, ruda cu Becali, a cumparat terenuri pe traseul autostrazii primind astfel despagubiri pentru exproprierea care a urmat", ne-au declarat surse informate.


Ruta banilor negri: Romania-Ucraina-China


Tot sursele R.l. mai sustin ca toate indiciile releva faptul ca vietnamezul Hoa Le Duc ar avea profilul unui interpus in afacerile imobiliare din zona, tinand cont de caracterul exclusivist al tranzactiilor imobiliare de aici, dar si de natura afacerilor penale derulate de asiatic la noi in tara. In dosarul in care a si fost arestat, vietnamezul este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat si de spalare de bani. Anchetatorii au probat faptul ca, alaturi de alti noua complici de-ai sai (cetateni chinezi, vietnamezi, moldoveni si romani), Le Duc scotea ilegal din Romania sume cuprinse intre 500.000 si 1.000.000 dolari saptamanal. Aparent, banii ar fi fost obtinuti din comertul pe care gruparea il derula in complexul bucurestean "Dragonul Rosu".

Potrivit procurorilor de la Crima Organizata, seful gruparii, Hoa Le Duc, si-a inceput activitatile pe teritoriul Romaniei in 2007, introducand in Romania marfuri importate din China. Acest lucru se realiza prin prezentarea la autoritatile vamale a unor documente false de provenienta a marfurilor, reusind sa ocoleasca taxele vamale. Anchetatorii mai spun ca, sub coordonarea lui Hoa Le Duc, gruparea mafiota transfera (in cash) sumele rezultate din activitatile ilicite in Ucraina, unde erau plasate temporar in mai multe conturi. Destinatia finala a sumelor era insa China, tara in care Hoa Le Duc si complicii sai trimiteau intre 500.000 si 1.000.000 dolari in fiecare saptamana. sursa: romanialibera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”