Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 9 martie 2010

Tribunalul din Napoli a hotărât: “Ţigan înseamnă delincvent”

Refuzului acordării arestului domicilar pe motive etnice unei ţigănci din Napoli a generat o serie de polemici între apărătorii drepturilor omului şi jurişti.

La Tribunalul din Napoli a fost depusă motivaţia pentru refuzul acordării arestului domiciar pentru minora ţigancă acuzată de răpirea unui copil la Napoli. Episodul s-a petrecut în mai 2008 şi a generat o serie de violenţe îndreptate împotriva comunităţii ţigăneşti din Napoli.

Tânăra ţigancă, A. V., a fost condamnată în primul grad la trei ani şi opt luni de închisoare în baza mărturiei mamei copilului. După un jumătate de detenţie, avocatul apărării, Cristian Valle, a cerut acordarea arestului domiciar. Răspunsul judecătorilor însă l-a lăsat perplex, astfel că l-a transmis presei.


„Concluziile prezentului act sunt confirmate de anchetele precedente (...) care demonstrează că apelanta este pe deplin integrată în schemele tipice culturii ţigăneşti. Acest fapt şi lipsa altor analize precedente ale comportamentului (imputatei, n.r.), face ca riscul recidivei să fie unul concret.”, se arătă în motivaţia instanţei.

În acelaşi document se mai arată că singura pedeapsă potrivită în acest caz este detenţia într-un penitenciar pentru minori. Sunt excluse comunităţile de recuperare sau arestul domiciliar „pentru că din experienţa comună se observă că cine aderă la schemele de viaţă ale ţiganilor este predispus să nu respecte regulile”.

Avocatul Valle s-a arătat indignat de tonul acestei motivaţii şi de faptul că se bazează pe „experienţa comună”. „Se pun în pericol pe motive etnice drepturile civile ale unui copil condamnat”, a mai declarat avocatul. sursa adevarul.ro

1 comentarii:

Remy spunea...

Pai zice in Dex ce inseamna tigan! Citez: "Tigan - epitet dat a unei persoane brunete sau epitet dat unei persoane cu apucaturi rele." Asta e doar o parte.
Plus, termenul de tigan vine din limba greaca unde inseamna: "athinganos/athinganoy - pagan, eretic, de neatins, impur. Era termen adresat vracilor, iar calugarii din acele timpuri ii sfatuiau pe oameni sa se fereasca de ei."
Iar in Tarile Romane "atigan" a devenit mai tarziu "tigan" care insemna rob. Asta e adevarat, pentru ca intre 1385-1856 sau aflat in robie, unde erau considerati ca nu face parte din specia umana, ci sunt doar un obiect de schimb.
Problema acuma e, ca nici la lucru nu sunt buni!

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”