Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 19 martie 2010

Udemeriştii din Consiliul Local Timişoara cer ca lampa timişoreană de Cartea Recordurilor să fie înscripţionată şi în limba maghiară

Ziarul Adevărul ne informează că, cea mai mare lampă electrică din lume, montată în Piaţa 700 oferă "motive de supărare" pentru udemeriştii din Consiliul Local. Aceştia se plâng că lipseşte tocmai inscripţia în limba maghiară, care s-a vorbit la Timişoara, în 1884.
Apăi dragilor, s-a vorbit limba maghiară prin aceste locuri în 1884. E incontestabil. Dar limba maghiară începe să fie utilizată în Timişoara cam în aceeaşi proporţie cu limbile latină şi idiş.
E păcat să mâzgălim felinarul şi să nu îl citească nimeni. Dar daca totuşi sunteţi extrem de insistenţi, putem pune acolo limba maghiară a unui consilier local dintre domniile voastre. Iar eu, benevol, ma urc acolo cu scara şi o lipesc pe felinar. Nu de altceva, dar şi aşa pare-se ca nu le utilizaţi la vreme. Nu v-aţi sesizat când a fost montat felinarul prima data, nu aţi spus nimic când a fost demontat pentru a corecta erorile de ortografie şi acum, la remontare, vă treziţi să faceţi gargară...


Felinarul realizat de Fundaţia Academică Culturală Timişoara şi compania Elba aminteşte de faptul că în urmă cu 125 de ani, capitala Banatului devenea primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric. După ce reprezentanţii FACT au retras felinarul pentru a corecta greleşile gramaticale care existat la inaugurare, acum apare un nou motiv de gâlceavă. Reprezentanţii UDMR în Consiliul Local se plâng că lipseşte inscripţie şi în limba maghiară.



Acest lucru nemulţumeşte comunitatea maghiară. Mai ales că în momentul în care Timişoara a devenit primul oraş iluminat electric primar a fost un ungur, Janos Torok, iar Banatul era sub administrarea Imperiului Austro-Ungar, în 1884. Am rămas surprins că au apărut o grămadă de limbi care nu au nicio legătură cu istoria oraşului. Înţeleg să fie în germană şi engleză. Nu ştiu ce legătură are Spania cu istoria oraşului. Nici limba italiana sau franceza nu are. În schimb lipsesc limbile maghiară şi sârbă", a spus consilierul local, Francisc Szabo.

Francisc Szabo  a avut deja două interpelări în şedinţele plenare, unde a expus problema lămpii care a intrat în Cartea Recordurilor. Cei din Primărie nu îşi asumă responsabilitatea, susţinând că proiectarea şi execuţia lămpii nu le aparţine.



Felinar pentru turiştii străini

Coriolan Gârboni, directorul Fundaţiei Academice Culturale Timişoara, susţine că pentru acest proiect a lucrat o echipă întreagă, care a decis în ce limbi să fie inscripţionată. „
Am gândit ca acest felinar să aibe un scop turistic. Astfel, am ales mai multe limbi de circulaţie internaţională şi a celor care vizitează oraşul", a spus Gârboni.


1 comentarii:

Anonim spunea...

Ei si ce atata valva,daca nu ne place,lampa aia nu-i din sticla,nu se poate sparge?!
Lasa Domnule Consilier,las-o dracului de lampa,ca nici nu-i cea originala,e doar una falsa...

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”