Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 14 aprilie 2010

Kapitalism – Rețeta noastră secretă (video)

Filmul este regizat de cineastul evreu Alexandru Solomon şi va fi lansat în cinematografele din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Oradea, Brasov, Craiova si Targu Mures începând cu data de 23 aprilie 2010.



Pornind de la ideea fictivă că fostul dictator Nicolae Ceaușescu ar face o vizită prin România anului 2009 și s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent și în capitalism și ocupă funcții importante în structurile actuale ale puterii de stat, Kapitalism – Rețeta noastră secretă încearcă să raspundă la întrebarile cum au făcut primul milion de dolari moguli ca Dinu Patriciu, George Copos, George Becali, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Pădure sau Dan Ioan Popescu și cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat și ?
Miliardarul Dinu Patriciu, care a înființat în anul 1990 prima firmă privată din Romania, și anume biroul de arhitectură Alfa și care a obținut 2 miliarde de euro din vânzarea companiei Rompetrol, sintetizează evoluția capitalismului românesc desenând pe o coală de hârtie un rechin, o balenă și o caracatiță.

Ioan Niculae, patronul firmei de îngrășaminte chimice InterAgro, recunoaște că a activat în poliția secretă comunistă și că a speculat dupa Revoluție cunoștintele dobândite cât timp a lucrat în comerțul exterior. George Pădure, celebru în anii ‘90 prin societatea Gepa Electrocenter, este un afacerist a cărui carieră a intrat în declin și care deține în prezent un magazin de mobilă nerentabil, pe care intenționează să îl închidă.

Dan Diaconescu este considerat un model de succes în mass-media, câștigand 15 milioane de euro din postul de televiziune OTV. Ovidiu Tender și Sorin Ovidiu Vântu, care au refuzat să fie intervievați, apar numai în imagini de arhivă de când erau cercetați de către DNA în afacerile RAFO Onești și respectiv FNI.

Documentarul descrie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă. Şi cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii? Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Urmăriţi-i la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croazieră cu iahtul – şi aflaţi care e reţeta lor.

La noi, Capitalismul începe cu litera K – un cocktail exotic în care se amestecă banii, puterea şi trecutul comunist. De(z)gustaţi! (Surse: cinemagia.ro și cinemarx.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”