Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 15 aprilie 2010

Presa ucraineana: Daca Romania castiga insula Maikan, Rusia va ridica pretentii teritoriale asupra Ucrainei

Pe aceeasi tema: Teodor Baconschi, pentru Gândul, despre scandalul „insula Maikan”: „Actualizarea frontierei cu Ucraina ar putea să reflecte modificările geomorfologice apărute din 1973 încoace”

"Nu vom da romanilor insula noastra", "Ucraina nu va ceda insula Romaniei", "Romania revendica o insula ucraineana", "Romania are din nou pretentii teritoriale fata de Ucraina" - sunt doar cateva dintre titlurile aparute in presa ucraineana de limba rusa, dupa ce deputatul Ghenadi Zadirko a acuzat Bucurestiul ca are pretentii teritoriale care "vizeaza o mica insula nelocuita, Maikan, de 1.500 pe 800 m, situata intre orasele Chilia si Vilkovo.


"Ucraina poate pierde insula nelocuita Maikan de pe Dunare. Romania pretinde atat aceasta bucata de uscat, cat si canalul navigal din vecinatate. Daca Bucuresti va reusi, acest lucru va provoca pretentii teritoriale fata de Ucraina si din partea altor state. In special a Rusiei", scrie, printre altele, publicatia Vzgliad.

In acelasi timp, imputernicitul cu afaceri al Ucrainei la Curtea internationala a ONU, ambasadorul Vladimir Vasilenko, afirma ca, „deocamdata, nu exista nici un fel de motive pentru modificarea liniei frontierei de stat dintre Ucraina si Romania".

In opinia diplomatului, in cazul de fata nu este vorba de pretentii teritoriale, ci de rezolvarea unei chestiuni aparute ca urmare a schimbarii senalului navigabil al Dunarii. „Pur si simplu se constata o schimbare a actualului senal navigabil si, corespunzator, se modifica pozitia unora sau altora dintre malurile si insulele aflate pe canalul de navigatie”, a explicat Vasilenko.

El precizeaza ca problema apartenentei insulei Maikan a fost reglementata prin acordul bilateral dintre Ucraina si Romania din 2003, referitor la regimul granitei de stat.

"Documentul din 2003 mentioneaza, printre altele, ca, in cazul unor modificari de factura hidrogeografica, ambele parti trebuie sa intreprinda masuri de restabilire a situatiei anterioare. Nu este vorba de pretentii teritoriale ale Ucrainei fata de Romania sau invers, ale Romaniei fata de Ucraina. Este vorba despre rezolvarea situatiei create in jurul acestei insule ca urmare a modificarilor naturale. Dupa parerea noastra, a partii ucrainene, schimbarile hidrogeografice nu au caracter cardinal. In prezent nu poate aparea o problema legata de apartenenta insulei sau de mutarea liniei de frontiera”, a subliniat Vasilenko. sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”