Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Represiunea autoritatilor sarbe impotriva romanilor/vlahilor din Timoc continua

In timp ce astazi delegatia romanilor din Serbia este primita de Presedintele Basescu la Cotroceni, in lipsa insa a doi lideri importanti ai romanilor/vlahilor din Timoc, in Serbia politia si procuratura continua represiunea impotriva celor care sunt pe listele actualului Consiliu National, adica acelora care se declara rumani, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

In spatele zambetului fatarnic al lui Tadici se ascunde drama a 300.000 de romani/vlahi din Timoc.

In timp ce Presedintele Basescu vorbea cu delegati ai romanilor din Serbia, procuratura din Pojarevat ancheta pe Olghita Caranovic, secretara biroului teritorial al Consiliului National al Rumanilor din Velico Gradiste. Singura ei vina este ca este si se declara rumanca.


Dr. Pedrag Balasevic, Presedinte al Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia si Vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia si Parintele Boian Alexandrovic, conducatorul spiritual al romanilor/vlahilor din Timoc, au parasit delegatia oficiala, plecand de urgenta in Timoc, dat fiind situatia exploziva de acolo.


Anchetarea in masa este o metoda veche staliniso-nazista si care are ca scop inspaimantarea populatiei anchetate. In acelasi timp este si o provocare, dat fiind faptul ca acest tip de actiune poate provoca reactii radicale la o parte a populatiei tinta. Este posibil ca acesta sa fie unul din obiectivele urmarite de autoritatile sarbe, care astfel ar putea acuza pe romanii din Timoc ca urmand alte modele din fosta Iugoslavie, doresc si altceva decat dreptul la limba, educatie si religie in limba materna.

Evident poate fi si numai o ura endemica pe care cel putin o parte a acestor autoritati, cu "fata umana" cand vorbesc in Europa, o manifesta fata de orice alta etnie decat cea sarba. Asta a fost dealtfel si una din cauzele dramelor din fosta Iugoslavie.

Reamintim ca ieri 22 aprilie, 50 de romani/vlahi din zona Petrovat, din cei care semnasera pe lista doctorului Pedrag Balasevic, au fost chemati de politia si procuratura sarba si anchetati, incercand ca prin presiune sa fie facuti sa se retraga de pe listele acualului Consiliu National al rumanilor din zona.

Ieri Delegatia Comisiei Europene si reprezentanta Uniunii Europene au fost informate de liderii timoceni despre actiunile represive din zona. La randul sau Ambasadorul Romaniei la Belgrad a avut intalniri cu autoritatile sarbe cerand explicatii despre ce se intampla in Timoc.

Nu au existat comunicate de presa cum ca ar fi reactionat cumva Comisiile de Politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, Ministerul de Externe al Romaniei si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Dar poate au reactionat in tacere!

Oare ce s-ar fi intamplat daca 50 de unguri din Romania ar fi fost anchetati de politia romana pentru ca sunt unguri. Realizati cam in ce viteza ar fi fost chemat la MAE-le maghiar ambasadorul Romaniei la Budapesta? Si cum ar fi tropait UE si Consiliul Europei?


Romanian Global News face apel la asociatiile romanesti din intreaga lume sa trimita scrisori de protest la ambasadele sarbe acreditate in tarile respective si sa ceara ministerelor de externe din tarile de resedinta sa reactioneze la drama romanilor din Timoc. Daca asociatiile au capacitate, este bine ca saptamana viitoare, daca va fi nevoie, sa poata protesta in fata ambasadelor sarbe din tarile respective. Sa nu-i lasam pe romanii timoceni singuri! Cu cat noi nu vom reactiona cu atat autoritatile sarbe vor considera ca pot abuza pe cei 300.000 de romani/vlahi din Timoc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”