Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 9 mai 2010

Trei deţinuţi musulmani i-au tăiat gâtul generalului sârb Radislav Krstic

Un fost general sârb condamnat pentru "masacrul de la Srebrenica" (Bosnia) a fost atacat de 3 deţinuţi musulmani într-o închisoare britanică "de maximă securitate".

Radislav Krstic, în vârstă de 62 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 35 de ani pentru "crime de război", se află internat în spital şi se află într-o stare critică, după atacul din închisoarea Wakefield. Arma cu care a fost atacat generalul este una artizanală confecţionată dintr-o periuţă de dinţi la capătul căreia era ataşată o lamă de ras. Atacatorii musulmani i-au tăiat gâtul şi i-au mai creat şi alte plăgi la nivelul capului.

Musulmanii bosniaci i-au jurat moarte lui Radislav Krstic, şi cel puţin despre unul dintre atacatori se cunoaşte că este musulman bosniac. Se pune o legitimă întrebare. Cum într-o închisoare me maximă securitate, un deţinut ca Radislav Krstic nu poate fi protejat de cei care îi declară deschis că îl vor ucide? Neglijenţă sau complicitate criminală? Aranjamentele s-au făcut la nivelul închisorii Wakefield sau undeva mult mai sus? Întrebări pe care ziarele româneşti nu şi le pun, mulţumindu-se să  fabuleze lăudând gardienii care "au intervenit cu promptitudine, reuşind să-l scoată viu din mâinile deţinuţilor", ducându-l la spital în stare de inconştienţă.
De fapt a fost descoperit la orele 11 AM, în timp ce zăcea pe podea într-o baltă de sânge şi se credea că este mort. Cineva din interior a declarat: "La început s-a crezut că Krstic a murit din cauza cantităţii mari de sânge pierdut. A fost o ambuscadă bine planificată şi executată. Punct meu de vedere este că a fost un act de răzbunare."

Indrit Krasniqi, unul dintre atacatori, în vărstă de 22 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de inchisoare pe viaţă pentru torturarea şi uciderea unei adolescente în vârstă de numai 16 ani, în anul 2006, împreuna cu alţi 5 tineri negri.

Incidentul este o mare ruşine pentru şefii închisorii din cauza ca Radislav Krstic este considerat ca fiind unul dintre deţinuţii cu cel mai înalt grad de risc din Marea Britanie. Este aproape sigur că vor fi ridicate întrebări la nivel diplomatic despre modul în care suspecţii au reuşit să-l atace pe Generalul sârb, comentează presa din Albion.

În 2001 el a devenit primul om care a fost condamnat de "genocid" de către Tribunalul Crimelor de Război de la Haga şi a fost condamnat la 46 ani de închisoare. Sentinţa a fost schimbată în recurs şi pedeapsa a fost înlocuită cu 35 de ani pentru "complicitate la genocid".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”