Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 28 iunie 2010

Au fost Albii în Africa de Sud înaintea negrilor?

de Jan Lamprecht

Pe cand scriam “Guvernul si Inselaciunea”, m-am intalnit cu un fost colonel care avea si el doctorat. Mi-a aratat un eseu elaborat pe care l-a scris despre subiectul colonizarii negrilor in Africa de Sud, complet, cu harti , si a afirmat ca o parte din regiune a fost locuita de albi inainte de negri. Nu este o teorie noua, tot ce a spus este deja in cartile de istorie.

Totusi din motive legate de “political correctness”, nimeni nu indrazneste sa spuna asta: negrii au migrat sute de mile si au colonizat Africa de Sud de-abia in ultimele secole. De fapt, daca veti studia istoria, veti vedea ca negrii au locuit doar o portiune din Africa, pana recent.

Ce trebuie sa intelegeti despre albi si negri din trecut este ca ei, ca societati, se comportau foarte diferit. Societatea Alba (cu mult inainte de colonialism - in Grecia antica si mai devreme) a invatat sa se stabileasca si sa construiasca orase. Prin urmare, in Europa (si Asia) poti urmarii istoria unei natiuni pentru ca aveau destula tehnologie si structura sa construiasca orase si sa traiasca acolo secole la rand. In Africa, negrii erau in general nomazi. Inaintea sosirii Albilor, in Africa existau doar o mana de orasele in vest. Timbuktu e unul din ele. Dar in Africa la sud de ecuator, nu gasesti niciunul. Sa se stie ca la sud de ecuator, in Africa, nu au existat orase populate de negri in sensul in care percepem noi un oras.

Nu putem spune ca negrii nu aveau orase din cocioabe, pentru ca aveau. De exemplu tribul Zulu avea o “capitala” si pe timpul conducerii lui Chaka, acesta chiar a decis relocarea acesteia. Cum tot orasul era compus din cocioabe din crengi si iarba, era destul de usor sa-l abandonezi si sa te muti.

Cum negrii nu au construit structuri din piatra sau caramida, nu au avut canalizare, apeducte, sau orice alta infrastructura moderna (nu aveau drumuri si nici nu inventasera inca roata) relocarea unui intreg oras nu era o problema. Negrii nu au fost capabili niciodata sa construiasca o civilizatie cum o percepem noi in Europa, Asia sau chiar Americi.

Triburile negre erau nomade datorita inapoierii lor extreme, dupa cum putem observa in emisiunile despre populatiile africane traditionale pe canalul Discovery. Metodele lor agriculturale extrem de slabe care consista din a taia si a arde, au insemnat ca si daca ar fi incercat sa practice agricultura, nu puteau ramane prea mult timp intr-o zona pentru ca saraceau solul prea tare. Negrii care practicau ”agricultura” intrau intr-o zona, taiau copacii si le dadeau foc .

Apoi foloseau pamantul pentru cativa ani, pana nu mai era bun de nimic, apoi migrau. Negrii, inainte de venirea Omului Alb, nu ocupau un teritoriu asa cum o facem noi. Acum vor sa insinueze ca ei posedau proprietati imobiliare, si da, au ocupat ceva pamant, dar apoi l-au abandonat. Sa tineti minte si ca n-au fost chiar asa multi negri pe-acolo. Populatia de atunci era o fractiune din cea de azi, populatia de azi se datoreaza unei explozii demografice create de medicina vestica. Deci, in Africa era mult loc din care negrii foloseau doar o portiune minuscula.

Istoricii moderni spun ca negrii care au ocupat Africa de Sud, au migrat intr-acolo din America centrala. Nu au trait aici inainte de asta. Inainte de asta au fost Bosimani si Hottentoti.Ceilalti negri au omorat si vanat bosimanii pana aici, de aceea sunt bosimanii un popor pe cale de disparitie. Bosimanii s-au imprietenit cu albii pentru ca urau negrii migratory. Asta a ramas asa chiar si in timpul apartheid-ului, bosimanii avand o relatie buna cu populatia alba.

B. Nu au trait negrii in Africa de sud

Pe cand au ajuns Albii in Africa de Sud, erau portiuni in care inca nu trecuse picior de negru. Este un lucru cunoscut faptul ca in Africa de Sud, Albii s-au intalnit cu negrii prima oara la Great Fish River. Prin urmare, pamantul care ar fii al Burilor este chiar mai mare decat cel pe care il cer ei.

Insa acum negrii incearca sa afirme ca si hottentotii si bosimanii sunt negri. Asta nu e corect. Tehnic si stiintific vorbind, nu. Prin urmare, daca pamantul trebuie eliberat de invadatori, negrii trebuie sa plece cu albii.

Bosimanii au fost aici inainte de negri, negrii ii omorau si i-au fugarit mii de mile in sudul Africii. Oriunde in sudul Africii unde nu gasesti bosimani vei gasi in schimb picturile si oalele lor ca dovada ca au trait acolo. Cand am trait intr-o ferma in Ruwa (Zimbabwe), aveam o pictura frumoasa infatisand un elefant pe pietre - desenat de bosimani. Nu au fost nici elefanti nici bosimani pe acolo cat am trait noi.

Era o pestera pe proprietatea noastra plina cu artifacte bosimane. Negrii au trait in colibe, bosimanii nu. Pe multe pietre de pe ferma se putea vedea unde faceau bosimanii focul.

Prin urmare nu-i asa simplu, negru contra alb. Hottentotii sunt disparuti, iar bosimanii mai sunt cateva mii doar, negrii sunt o majoritate in Africa.

Apoi sunt locuri precum Angola unde portughezii au ajuns acum 500 de ani si au trait pe coasta. In timpul asta portughezii si-au mentinut orasele, pe cand triburile de negri au venit si au plecat. Nu exista trib care sa fii stat in Angola constant in cei 500 de ani.

Deci, etnic vorbind , daca ii inlaturam pe bosimani din discutie si problema ramane negri contra albi, si cine a fost unde, cand…Albii au mai multe drepturi la pamant.

sursa: globalpolitician.com

3 comentarii:

Anonim spunea...

"negrii care au ocupat Africa de Sud, au migrat intr-acolo din America centrala"

presupun ca ii o greseala a autorului si a vrut sa spuna Africa Centrala.

Matei spunea...

Negrii au venit din America Centrala?
Am observat ca in articolul tau exista o groaza de greseli ortografice. Sunt curios daca esti strain ...

Anonim spunea...

1. Nu imi permit sa il contrazic pe autor, e un bun cunoscator al istoriei Africii de Sud.
2. Da, cel care a tradus articolul in romana are ca limba materna o limba slava. Ne cerem noi scuze pentru greselile de ortografie ivite in material. Ai linkul catre sursa si poti consulta si articolul in original.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”