Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 30 august 2010

Firma suedeză Oriflame, acuzată că vrea să submineze securitatea Iranului

Ministrul iranian al Informaţiilor, Heydar Moslehi, a acuzat sâmbătă compania suedeză de vânzări directe Oriflame că vrea să submineze securitatea Iranului, după ce cinci dintre angajaţii săi au fost arestaţi pentru spionaj.

"Oriflame avea intenţia să lupte împotriva sistemului (iranian). Compania nu are nici un scop economic", a declarat Moslehi, citat de site-ul televiziunii de stat de la Teheran.

"Conform dovezilor aflate în posesia noastră, puterile occidentale şi agenţiile de informaţii au încercat, prin intermediul acestei firme, să creeze probleme de securitate în ţară", a adăugat el.

În data de 22 august, autorităţile iraniene au închis sediul Oriflame din Teheran şi au arestat cinci angajaţi ai companiei, în timp ce în capitala iraniană au circulat zvonuri conform cărora firma ar fi fost implicată într-o schemă piramidală şi ar fi beneficiat de sprijin din partea unei agenţii de informaţii.
Presa iraniană a afirmat că unul dintre cei cinci angajaţi arestaţi ar avea dublă cetăţenie, iraniană şi suedeză.

În Suedia, Patrik Linzenbold, membru al conducerii companiei, a declarat că Oriflame nu comentează pentru moment incidentele.

Directorul financiar al companiei, Gabriel Bennet, a precizat însă că firma nu este implicată în activităţi politice. "Suntem o firmă de cosmetice, ne vindem produsele direct. Bineînţeles că nu suntem implicaţi în vreo activitate politică în ţară", a spus el.

Ministrul iranian al Informaţiilor a acuzat miercuri companiile ca Oriflame că sunt susţinute de agenţii de informaţii. "Aceste companii activează cu un sprijin extern şi nu sunt angajate în activităţi economice. Se află sub controlul agenţiilor de spionaj", a spus el.

Compania suedeză a anunţat luni că autorităţile iraniene "au suspendat activităţile Oriflame la Teheran şi au arestat trei membri ai personalului, precum şi doi consilieri de vânzări, fără a dezvălui însă motivele".

Bennet a afirmat că se află în legătură cu ambasada la Teheran, pentru a înţelege ce se întâmplă şi a încerca să obţină eliberarea angajaţilor, printre care se numără un suedez şi un alt cetăţean străin. El a apreciat că acţiunile autorităţilor iraniene ar putea avea legătură cu modul de funcţionare al companiei: "Noi vindem cosmetice şi oferim unui număr de 40.000 de iranieni, în majoritate femei, posibilitatea de a obţine bani din vânzări directe".

Presa iraniană a afirmat însă că închiderea firmei şi arestările ar putea avea legătură cu suspiciuni de fraudă.

Cotidianul ultraconservator Kayhan a afirmat că sediul de la Teheran al Oriflame "a fost percheziţionat şi sigilat", iar "patru lideri au fost arestaţi şi acuzaţi pentru 25.000 de cazuri de fraudă", în valoare totală de 70 de milioane de dolari (55 milioane de euro), într-o escrocherie piramidală.

Bennet a calificat drept "ridicole" referirile la o schemă piramidală, dar a refuzat să facă alte comentarii. sursa: mediafax.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”